Welkom bij deze vijfdelige digitale nichereeks, enkel op www.actualcare.be terug te vinden, over de zorg van morgen. Deze reeks richt zich specifiek op woonzorgcentra die zich willen klaarstomen voor de toekomst. De focus van deze eerste nichereeks ligt op wasgoed, kledij, linnen… maar ook op energie, communicatie, personeel…

 

Deel 3: Een eigen wasserij of uitbesteden?

Eigen beheer of uitbesteden. Het is een vraag die op verschillende vlakken weleens terugkeert. Hetzelfde geldt voor het wasgoed. Uitbesteden lijkt meestal de eenvoudigste oplossing. Maar is dat wel zo? 

 

Lees hier het volledige dossier: De voordelen van een eigen wasserij

 

Het uitbesteden van het wasgoed kan gepaard gaan met een hoge kost voor uw organisatie en weinig kans op ROI op de lange termijn. Bovendien is de externe wasserij weinig aansprakelijk voor uw wasgoed, denk maar aan foute leveringen of verlies ervan. U heeft ook niet de garantie dat het wasgoed de behandeling krijgt die het verdient. En wat als uw was gemengd zou worden met was van andere bedrijven, in één grote lading?

 

Door het wasgoed uit te besteden win je tijd, maar krijg je naast een constante, nogal prijzige factuur dus ook heel wat onzekerheid. Waarom dan toch twijfelen om het zelf te doen? Zorgen over de investeringskost zijn onnodig, aangezien deze investering andere kosten zal drukken. En uiteindelijk biedt het toch tal van voordelen…

 

We nemen hieronder enkele twijfels weg door drie vragen te beantwoorden die iedereen zich stelt als hij of zij zou nadenken over de opstart van een interne wasserij:

 

“Heb ik daar wel genoeg plaats voor?”

Heb je ergens een vierkante meter plaats? Uitstekend, dan is er ruimte voor je eigen industriële wasserij! De industriële wastoestellen zijn tegenwoordig een pak kleiner en gestroomlijnder geworden. Een oppervlakte van 1 op 1 meter is al voldoende, want wasautomaten en drogers zijn natuurlijk ook gewoon stapelbaar. Een industriële wasafdeling met infectiebestrijding en droogfaciliteiten neemt met andere woorden minder plaats in dan het bureau waaraan je werkt.

 

“Wat is de levensduur van zo’n eigen wasserij?”

Industriële toestellen kan je niet vergelijken met huishoudtoestellen. Het kan verleidelijk lijken een huishoudtoestel te plaatsen vanwege de lagere aankoopprijs, maar door hogere werkingskosten, meer pannes, hogere onderhoudskosten en verlies van garantie schiet je jezelf in de voet. Industriële toestellen garanderen u een levensduur van meer dan 30.000 werkuren, wat overeenkomt met 8 uur effectief draaien per dag en dat 10 jaar lang, dag na dag.

 

“Wat met mijn energiekosten en impact op het milieu?”

Professionele toestellen zijn niet voorzien van een energielabel zoals huishoudapparatuur. Toch kan u de verbruiken raadplegen om de meest efficiënte en zuinige apparatuur in huis te halen. Of vraag een kosten-batenanalyse bij de leverancier, waarin alle parameters opgenomen worden die het kostenplaatje van uw investering omhelzen.

 

Op ecologisch vlak zijn er wel certificaten die u zo snel in de juiste richting kunnen wijzen. Sowieso verkleint u met een eigen wasserij de ecologische voetafdruk al door de CO2-uitstoot te vermijden die een vrachtwagen produceert voor het transport van en naar de externe wasserij.

 

Meer inzichten en voordelen ontdekken?

Lees hier het volledige dossier: De voordelen van een eigen wasserij

 

Deel 1: Wat mensen verwachten van een zorgomgeving vindt u hier.

Deel 2: Hoe u uw zorginstelling naar een hoger niveau kan tillen vindt u hier.

Deel 4: Het beste wasresultaat bereiken doe je zo vindt u hier.