Op 2 december had het jaarlijkse Urobel-congres plaats in het imposante voetbalcompex van Sint-Truiden, Stayen, waar tegelijkertijd ook het BAU-congres plaatsvond. Het onderwerp was heel specifiek “andrologie”. Er zijn maar enkele ziekenhuizen in België die veel van deze patiënten zien en behandelen. Karin Eelen was de vlotte moderator.

 

Prof. Dr. De Ridder, voorzitter  van de BAU, hield een kort welkomstwoord. Dr. Milenkovic (UZ Leuven)  besprak priapisme en peyronie. Wat zijn de oorzaken en hoe kan het probleem verholpen worden. En voor priapisme was de boodschap voor patiënt en verpleegkundige: wacht niet te lang om arts of uroloog te contacteren om zo onherstelbare letsels te voorkomen. Prof. Dr. Koen Van Renterghem (Jessa ZH Hasselt en UZ Leuven) is gespecialiseerd in erectiele dysfunctie. Hij handelde over de erectiele en seksuele dysfunctie door dieper in te gaan op diagnose en medische behandeling. Belangrijk aandachtspunt bij erectiele dysfunctie is dat de huisarts zeker op de hoogte wordt gebracht. Als er geen psychische oorzaken zijn gaat ED heel dikwijls gepaard met latere hart- problemen en die hartproblemen gaan zich soms pas 5 jaar later manifesteren. Dat moet dus goed opgevolgd worden. Vandaar ook de uitdrukkingen “de penis is de antenne van het lichaam” en “de penis is de spiegel van het hart”. Met chirurgische behandeling met penisprothese sloot hij zijn voordracht af.

 

VK Jo Storms (Jessa Hasselt) gaf meer uitleg over zijn rol als prothese VK. Hij ziet de patiënt eerst op de consultatie nog voor de operatie gebeurt. Hij legt nog eens goed uit aan patiënt en partner hoe alles in zijn werk gaat, laat de prothese zien en legt uit hoe het mechanisme werkt. Na de operatie komt de patiënt op geregelde tijdstippen langs voor controle en voor het verwijderen van de hechtingen en daarna voor het aanleren hoe de penisprothese te activeren en desactiveren. De ene patiënt is er dadelijk mee weg en bij de andere duurt het soms enkele weken en zo nodig wordt de partner ingeschakeld. Marie Rose Aangeveld HVK (UZ Leuven) werkt ook op consultatie en zij leert aan de patiënt of desnoods de partner hoe ze intracaverneuse inspuitingen moeten doen om een erectie te krijgen. Ze gebruikt een fantoompenis en filmpjes om het te laten zien en oefenen. Juiste plaatsbepaling is hier belangrijk om een goed resultaat te bekomen. En ze benadrukt nog eens extra dat enkel de voorgeschreven dosis mag gegeven worden en dit met minimum 24u tussen. Dit om priapisme te voorkomen. Prof. Dr. Albersen (UZ Leuven) had de moeilijke taak om de complexe pathologie en behandeling van mannelijke sub/infertiliteit aan ons uit te leggen. Hij is daar goed in geslaagd. Mevr. Elaut is klinisch psycholoog, klinisch seksuoloog VVS en gedragstherapeut en ze werkt in UZ Gent voor “Dienst voor Seksuologie en Gender”. Er is een genderteam voor kinderen en adolescenten (tot 18j) en een voor volwassenen.  Ze legde eerst uit wat genderdysmorfie inhoudt. Er is een zorgpad voor genderdysforie waarin de psychologische begeleiding een accent legt op 4 items: Bevestigen van zelfdiagnostiek, psycho-educatie rond mogelijkheden en beperkingen rond genderaffirmerende behandeling, draagkracht (mentaal, fysiek, financieel) en ondersteuning doorheen eventueel sociale en/of medische transitie. Het team van psychologen en psychiaters geeft uiteindelijk de definitieve toelating of weigering tot verdere fysische behandeling.

 

Ten slotte legde ze ook de juridische situatie uit in België in verband met transseksualiteit. Dr. Spinoit (UZ Gent) kwam dan uitleggen in hoeveel stappen en op welke manier de transformatie wordt verwezenlijkt van vrouw naar man en omgekeerd. Het chirurgisch traject kan zeker 4 jaar duren. De hormoontherapie wordt al vroeger opgestart. En als laatste spreker kwam er een moedige maar ook enthousiaste patiëntengetuigenis. Hij overliep zijn hele leven van toen hij een klein meisje was en toen al een jongen wou zijn. Het begrip en steun van zijn familie , vrienden en lief later en van zijn collega’s heeft hem enorm geholpen. Hij is nu gehuwd met een transgender (vroeger man, nu vrouw) en ze stellen vast dat hij als man geen problemen heeft met andere personen maar zijn partner integendeel krijgt geregeld verwensingen toegeroepen.

 

De aanwezigen waren allen heel tevreden zowel over sprekers als over de inhoud.

Cel Vandewinkel
Urobel vzw

 

urobel logo