Volgende aandachtspunten kunnen herhaalde infecties aan de urinewegen bij vrouwen voorkomen.

 

 

  • Veel drinken (2 tot 3 liter) en  op geregelde tijdstippen plassen om zo de bacteriën uit te plassen. Urine ophouden voor lange tijd zorgt ervoor dat bacteriën ,die zich snel vermenigvuldigen, kunnen leiden tot een blaasinfectie.

 

  • Correcte intieme hygiëne waarbij eerst de vulva goed gewassen wordt en pas later de voeten en anus om bijbesmetting met E Coli te voorkomen. Na toiletbezoek altijd eerst reinigen van voor naar achter om bijbesmetting met E Coli van de perigenitale streek naar de urethra te voorkomen.  Er is geen evidentie over deze handelswijze maar het is gebaseerd  op ons gezond verstand.

 

  • Preventieve maatregelen bij seks kunnen de terugkeer van UWI verminderen. Drie of meer keren coitus per week geeft meer risico tot UWI.  Het is aangeraden de genitale streek goed te wassen voor en na de coitus en ook voor en na de coitus  goed leeg te plassen. Vermijd seks met veel verschillende partners en gebruik andere voorbehoedsmiddelen dan spermadodende middelen, diafragma’s. Vrouwen die dikwijls na coitus UWI krijgen kunnen met poscoitaal antibioticum profylactie  de totale hoeveelheid AB verminderen in vergelijking met  gewone AB therapie. Ook kan het bij vrouwen, die niet zo veel coitus hebben, het gebruik van AB beperken. Het AB moet binnen de 2 uur na coitus ingenomen worden.

 

  • Producten die allergieën op de huid kunnen veroorzaken zoals badschuim en olie, vaginale crèmes en lotions, deodorant sprays of zepen kunnen beter niet gebruikt worden als ze de normale vaginale flora aantasten en zo sneller UWI veroorzaken. Ook vaginale douches kunnen de vagina en urethra irriteren en zo kolonisatie van bacteriën in het urogenitaal stelsel bevorderen  Hier is ook geen evidentie over.

 

  • Gebruik van oestrogenen stimuleert de aanmaak van lactobacillen in het vaginaal epitheel, verlaagt de ph en voorkomt zo vaginale kolonisatie door uropathogenen. Na de menopauze daalt het oestrogeen en het aantal lactobacillen. Deze spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van bacteriurie en zorgen ervoor dat postmenopausale vrouwen gemakkelijker UWI krijgen. Het gebruik van vaginale oestrogenen reduceert UWI met 36-75%.Orale oestrogenen hebben niet hetzelfde effect.

 

  • Veenbessensap en tabletten verminderen vaginale kolonisatie als ze tannin of proanthocyanidin bevatten. Volgens de laatste Cochrane review is er weinig evidentie dat veenbessensap wel degelijk preventief werkt tegen UWI en daarom wordt het ook niet echt meer aangeraden.

 

  • Draag ademend ondergoed. Strakke stof kan een vochtig milieu creëren waar bacteriën kunnen groeien: katoenen is beter? Blijf niet rond lopen met natte zwemkleding. Hier is ook geen evidentie over.

 

  • Bewijs voor intravaginaal of oraal gebruik van lactobacillus probiotica , oraal gebruik van d-mannose en accupunctuur immunoprophylactische behandelingen zijn schaars en tegenstrijdig en verder onderzoek is nodig.

 

 
Door Cel Vandewinkel