Zo belangrijk en toch zo eenvoudig

Op uitnodiging van Recupel gaan we een kijkje nemen in het AZ Glorieux in Ronse, waar Bart Bellinck hoofd van de technische dienst is: “In het belang van de volgende generaties willen wij bijdragen aan de duurzaamheidsgedachte en dit ook uitstralen.”

 

Met 348 erkende bedden is het AZ Glorieux niet bepaald een klein ziekenhuis. De afvalberg die daarbij komt kijken is dus ook niet min. De medewerkers van de technische dienst managen de verschillende stromen (papier, karton, PMD, medisch afval…) op de best mogelijke en vooral ook correcte manier.

 

RecupelEen apart verhaal is het elektrisch afval, weet ook Bart Bellinck. “Iedere kamer heeft een aantal elektroapparaten die op een gegeven moment stuk gaan. Daarom zijn we geregistreerd ophaalpunt bij Recupel voor huishoudelijk elektro. Recupel haalt gratis ons afgedankt huishoudelektro op”, licht Bart toe. “Daarnaast heb je ook operatielampen of zware echografieapparaten… Daarvoor werken we samen met een door Recupel erkende recycler die deze professionele apparatuur systematisch komt ophalen. Zo zijn we 100% zeker ook dat alles op een duurzame manier verwerkt wordt.”

 

“Ziekenhuizen beschikken vaak over zeer grote kelders waar de medische documenten bewaard worden. Het is soms verleidelijk om deze kelders te gebruiken voor stockage van allerlei soorten afval”, beseft Bart. Maar er is dus een veel betere manier. Het is kortweg een aanrader voor ziekenhuizen en woonzorgcentra om geregistreerd ophaalpunt te worden bij Recupel en een beroep te doen op een door Recupel erkende recycler voor delicater elektroafval.

 

 

Labo Anacura: “Als je afval produceert, moet je je verantwoordelijkheid nemen” 

Eenzelfde geluid is te horen vanuit het Labo Anacura in Evergem. Ook zij zijn geregistreerd ophaalpunt en werken samen met een door Recupel erkende recycler.

 

Facility Coordinator Pieter Carettte: “In de 21ste eeuw kan je niet anders dan bezig zijn met duurzaamheid en circulaire economie. Het is van essentieel belang om onze volgende generaties blijven toegang te geven tot bepaalde grondstoffen die slechts in beperkte mate op onze aarde aanwezig zijn.”

 

 

Recupel: “Geef oud elektro een nieuw leven”

In Belgische labo’s en zorginstellingen ligt een schat aan oude materialen die de basis vormen voor andere toestellen. Ruim dat elektroafval op en help mee aan de toekomst van onze planeet. Zo kan u gratis ophaalpunt worden op www.recupel.be/aansluiten.

 

Daarnaast werkt Recupel enkel samen met erkende recyclers om zeker te zijn van een correcte recyclage die de afvalwetgeving 100% respecteert. Zo kon in 2016 meer dan 82.000 ton aan grondstoffen gerecupereerd en hergebruikt worden voor de productie van nieuwe toestellen.

 

Meer info? www.recupel.be!