Een gezond en aangenaam binnenklimaat is belangrijk maar komt er niet vanzelf

 

Via de meetapparatuur van Testo wordt een nauwgezette klimaatcontrole altijd en overal mogelijk. Een aangepaste temperatuur, een goede luchtvochtigheid, voldoende licht… Het zijn allemaal zaken van belang aangezien ze invloed hebben op de behaaglijkheid, de motivatie, de tevredenheid, de prestaties en het ziekteverzuim op de werkvloer in een ziekenhuis of woonzorgcentrum.

 


Meer weten? www.testo.com of download hier een handige gids (in het Engels) voor technisch directeurs met alle normen haarfijn uitgelegd!


 

Er gelden wettelijk te volgen voorschriften als het aankomt op bepaalde ruimtes in zorginstellingen: patiëntenkamers, recovery, operatiekwartieren… Maar ook in het algemeen is een goed binnenklimaat belangrijk voor het goed functioneren van alle medewerkers alsook voor de mensen die op bezoek komen of verblijven in je zorginstelling.

 

De ideale omstandigheden staan nauwkeurig beschreven: een temperatuur van 18 à 22°C, een vochtigheid van 35-65% RV, een luchtdruk tussen de 890 en 1030 hPA, een luchtkwaliteit die schommelt tussen 350 en 1500 ppm CO2, een lichtsterkte tussen 100 en 3000 lux… Maar hoe kan je als technisch verantwoordelijke er zeker van zijn of alles tiptop in orde is?

 

Er kan algemeen gesteld worden dat voor zo’n 5 personen op 100 het nooit helemaal goed of aangenaam kan zijn. Het is dan ook geen evidente opdracht een binnenklimaat te creëren die voor iedereen aangenaam aanvoelt. De professionele klimaatmeter testo 480 weet toch gewoon raad met die uitdaging en profileert zich als een alleskunner die al deze parameters netjes voor u meet: luchtsnelheid, omgevings- en stralingstemperatuur, vochtigheid, druk, lichtsterkte,…

 

Twee belangrijke indexen hierbij om tot een nauwkeurig analyse te komen zijn de PMV (Predicted Mean Vote) en de PPD (Predicted Percentage Dissatisfied). De PMV is een index die het behaaglijkheidsgevoel van een groep mensen voorspelt, terwijl de PPD een index is die het percentage voorspelt van mensen die onbehaaglijkheid ervaren. De PMV-PDD-berekeningen van de testo 480 zijn volledig conform de beschrijvingen volgens ISO 7730. Ook de WBGT-meting, berekend overeenkomstig DIN 33403 en ISO 7243, wordt perfect verzorgd door de testo 480, of het nu gaat om een momentopname of een langdurige meting.

 

Testo Practical GuideDe meetapparatuur van Testo laat u toe tot op de vierkante centimeter het binnenklimaat te analyseren om het zo te kunnen verbeteren. Ontdek waar er luchtverplaatsing optreedt of waarom het op sommige plekken warmer of vochtiger is door elke parameter – zelfs de invloed van de kledij van de mensen – in kaart te brengen.

 

Meer weten? www.testo.com of download hier een handige gids (in het Engels) voor technisch directeurs met alle normen haarfijn uitgelegd!