Afgelopen zomer mocht Dominique Noben (az Vesalius) nieuwe visitekaartjes laten drukken. De titel preventieadviseur diende na vijf jaar vervangen te worden door die van diensthoofd techniek. We gingen eens luisteren in Tongeren hoe Dominique, die meteen ook lid werd van Zorg.tech, haar nieuwe job beleeft.

 

In 2012 streek Dominique Noben neer in het az Vesalius. Ze bracht tien jaar ervaring mee als projectingenieur bij een studiebureau en was klaar voor een nieuwe uitdaging. “Ik botste op een bepaald moment inderdaad op de vacature van preventieadviseur/milieucoördinator die openstond in het ziekenhuis. Een jobomschrijving die mij meteen aansprak”, herinnert Dominique zich nog goed. “Ik heb altijd al een technische voorliefde gehad. In het middelbaar vond je mij al terug in de technische school van Tongeren en die lijn trok ik door naar het hoger onderwijs. Ik studeerde industriële wetenschappen om mij uiteindelijk te specialiseren als industrieel ingenieur met een focus op milieukunde.”

 

“Ik kwam uit de selectieprocedure als beste kandidaat en kreeg de job, maar daarmee was de kous nog niet af. Ik moest mij eerst bijscholen tot preventieadviseur niveau 2, wat toen wettelijk verplicht was. Bijna gelijktijdig wijzigde de wet echter waardoor ik meteen ook niveau 1 volgde. Zo had ik snel de nodige bagage om mijn job goed uit te oefenen.”

 

AZ VesaliusEen job die Dominique uiteindelijk vijf jaar lang met plezier uitvoerde. Tot afgelopen zomer de job van diensthoofd techniek vrijkwam en ze die taak op zich nam vanaf oktober, al heeft ze daar een tijdje over getwijfeld: “Ja, toch wel. Een team aansturen is iets wat ik bijvoorbeeld nog niet gedaan had en als ik dacht aan de vele vaak complexe technische installaties waar we over beschikken en die dus onder mijn bevoegdheid zouden vallen… Als preventieadviseur kende ik het ziekenhuis natuurlijk al door en door, maar dit was toch nog een ander verhaal. Technisch en civiel directeur Marc Jackmaert en algemeen directeur Eric Christiaens hebben mij overtuigd om er toch gewoon vol voor te gaan. Bovendien heb ik in het verleden altijd zeer nauw samengewerkt met de medewerkers technische dienst en vertrouw ik op de kennis en vaardigheden van deze mensen om mij te ondersteunen bij deze overstap. Ik kan vandaag zeggen dat ik nog geen moment spijt gehad heb van mijn switch.”

 

Op dit moment is er nog geen nieuwe preventieadviseur, waardoor Dominique op beide fronten nog even aan het werk is. “Maar binnenkort gaat mijn focus sowieso helemaal naar de technische dienst. En dat zal ook moeten, gezien de nieuwbouwplannen voor onze campus in Bilzen bijvoorbeeld. In Tongeren zit er net een drukke periode op volgend op de NIAZ-accreditatie en het is nu niet zo dat we terug een versnelling lager zullen schakelen. Naar inventarisatie van de toestellen hebben we stevige inspanningen geleverd. De elektrische installaties zijn perfect in orde gebracht, de mensen van HVAC zijn intensief bezig geweest met de aanpak van de problematiek rond legionella en ook onze verantwoordelijke voor het rollend materieel had zijn handen vol. De allroundtechnici hebben eveneens wonderen verricht want iedereen die een accreditatieproject achter de rug heeft weet hoeveel details erbij komen kijken. We hebben een forse inhaalbeweging gemaakt. Nu richten we ons op de optimalisatie van het (preventief) onderhoud.”

 

Revalidatie AZ Vesalius
Een recente vernieuwing: het administratief modulair gebouw en het revalidatiecentrum, met zonnepanelen op het dak.

“De accreditatie eist veel, maar zorgt ook echt wel voor een beter ziekenhuis. Ook naar de werking van de technische dienst toe, omdat je bepaalde zaken in vraag stelt en herbekijkt. Onze technische dienst bestaat nu uit elf personen. Twee mensen vormen de biotechnische dienst, drie personen leggen zich toe op elektriciteit, één iemand staat in voor het rollend materieel, twee technici hebben sanitair als specialisatie en daarnaast beschikken we over twee all-roundtechnici. En de draaischrijf van het geheel is, zoals dat wel vaker het geval is, de administratieve medewerker van de technische dienst.”

 

az Vesalius kan terugblikken op heel wat mooie verwezenlijkingen in de recente geschiedenis. “Ik denk aan ons administratief modulair gebouw en ons revalidatiecentrum, met zonnepanelen op het dak, maar ook onze polikliniek en spoeddienst kregen een make-over. We plaatsten ook een nieuwe WKK (379 kW) en nieuwe noodgroep en vorig jaar nog werd de hoogspanning vernieuwd. Allemaal zaken die ik vanuit veiligheidsoogpunt opvolgde als preventieadviseur.”

 

De verandering van job zorgde bij Dominique ook voor een verandering van vakvereniging. “Klopt. Ik heb heel wat gehad aan mijn lidmaatschap bij Prebes en de ontmoetingen met de collega’s van de andere Limburgse ziekenhuizen, maar nu zal je mij meer en meer terugvinden bij activeiten van Zorg.tech. Zo ben ik recent al meegeweest op studiereis naar Coevorden. Dat was een boeiende tweedaagse die heel goed georganiseerd was en een gevarieerde groep kon bekoren. Ik hoop een goede band te kunnen opbouwen met de andere leden, net zoals ik dat had met de collega-preventieadviseurs in Prebes. Het is belangrijk en nog zo aangenaam dat je op elkaar kan terugvallen. We delen dezelfde leefwereld, dezelfde problemen en wensen… Het is goed om van elkaar te leren en zo sneller stappen vooruit te kunnen zetten. Dat is waar een vereniging ook om draait, dat iedereen beter wordt van elkaar.”

 

 

Dit artikel verscheen in editie 018 van het magazine Zorg&Techniek (zorg.tech)