We gingen eens op bezoek bij Zorg.tech-lid Steven Misplon in woonzorgcentrum Sint-Carolus Kortrijk. Steven, diensthoofd technische dienst, praatte met ons over zijn geschiedenis en rol bij de Groep Zorg H. Familie.

 

Groep Zorg H. Familie vzw telt zo’n 800 enthousiaste medewerkers en omvat 4 woon- en zorgcentra (St-Carolus, De Pottelberg, Rustenhove en St. Jozef), een psychiatrisch ziekenhuis (PZ H. Familie, De Korbeel, De Patio) en een initiatief beschut wonen (De Bolster) in de provincie West- Vlaanderen.

 

Steven Misplon is van opleiding elektricien. Na het verlaten van de schoolbanken, etaleerde hij zijn kennis en kunde zo’n 13 jaar lang bij een aannemer. Een groot deel van die periode werkte hij in het Stedelijk Ziekenhuis van Roeselare (nu AZ Delta) via onderaanneming. “En daar heb je meteen mijn link met de zorgsector. 90% van mijn tijd spendeerde ik op een gegeven moment in het Roeselaarse ziekenhuis. Maar na al die jaren vond ik het tijd voor iets anders en begon ik aan een lerarenopleiding”, verraste Steven destijds zijn toenmalige werkgever.

 

“Ik heb open kaart gespeeld met mijn baas: ‘Ik zou graag de stap naar het onderwijs zetten. Als de kans zich aanbiedt, zal ik die grijpen.’ En die kans bood zich aan toen het KTA in Roeselare iemand zocht om in het vijfde en het zesde middelbaar elektrotechnieken te onderwijzen. Ik begon vol goesting aan die nieuwe uitdaging, maar hield het redelijk snel voor bekeken. De omstandigheden waarin ik startte waren niet optimaal en ik durfde toegeven dat het toch niet mijn ding was. De deur naar mijn oude werkgever stond nog altijd open, maar ik besloot om niet terug in het verleden te duiken en stapte de toekomst tegemoet op zoek naar een nieuwe werkplek.”

 

Die nieuwe werkplek vond Steven in Ardooie, bij het familiebedrijf Ardo Group, een wereldwijde speler in de markt van vriesverse groenten, kruiden en fruit. “Ik stond daar, uiteraard, in voor de technieken. Zo beschikken ze over heel wat robots. Dat was een heel toffe job, al was het er wel heel fris natuurlijk. Vanwege het lage zuurstofgehalte mocht je elke werkdag gerust omschrijven als een dagje hoogtetraining. Maar toen ze in Kortrijk bij Groep Zorg H. Familie een technisch profiel zochten, ben ik opnieuw eens beginnen nadenken over mijn carrière. Ik woon namelijk vlak bij dit woonzorgcentrum en de job sprak mij erg aan.”

 

Steven deed mee aan de selectieprocedure en doorzwom alle examens. Hij ging aan de slag op de technische dienst van de Groep Zorg H. Familie waar Ronny Demets aan het technische hoofd stond op vlak van nieuwbouwprojecten en onderhoud van de installaties, terwijl hijzelf alle andere praktische zaken opvolgde binnen de technische dienst. “Twee jaar geleden vertrok Ronny hier echter, waarna ik zijn taken overnam. Ons team zit momenteel als volgt verdeeld over de verschillende sites: vier mensen zijn actief in woonzorgcentrum Sint-Carolus, beschut wonen De Bolster en ons psychiatrisch ziekenhuis (deze twee instellingen bevinden zich op dezelfde site), twee bij woonzorgcentrum De Pottelberg, nog eens twee bij woonzorgcentrum Sint-Jozef in Oostkamp en tot slot hebben we ook nog een technicus die zich ontfermt over woonzorgcentrum Rustenhove in Ledegem. Onze groendienst bestaat uit twee medewerkers. Onze technici zijn allen allround inzetbaar. Iedereen kan met alles overweg, al hebben sommigen natuurlijk ook nog een eigen specialisatie. Ikzelf ga wekelijks op alle sites langs, met uitzondering van het woonzorgcentrum in Oostkamp. Daar kom ik om de twee weken eens poolshoogte nemen. Daarnaast probeer ik het volledige team ook geregeld eens samen te brengen”, licht Steven de huidige werking en structuur toe.

 

Er liggen ook heel wat grote projecten in het vooruitschiet. “Zo bevinden we ons momenteel in de ontwerpfase van een nieuw woonzorgcentrum in Oostkamp, ter vervanging van het bestaande. Die plannen worden steeds concreter en dat is goed nieuws. De huidige kamers zijn te klein geworden en we mikken ook op een grotere capactiteit. In de buurt van onze site in Kortrijk hebben we ondertussen een stuk grond gekocht. Daar zouden we graag een nieuwe kinderpsychiatrie bouwen. Maar dit project staat echt wel nog in de kinderschoenen. Later wordt het bestaande ziekenhuis aangepast aan de moderne noodwendigheden met een apart bouwdossier. Er moet nog veel besproken worden, ook in overleg met Stad Kortrijk. Een ander streefdoel van ons is om binnen tien jaar ook voor woonzorgcentrumDe Pottelberg een nieuwe infrastructuur in gebruik te kunnen nemen. We beschikken daar over een zeer mooi gebouw, maar qua normering en wetgeving toe is het tijd voor vernieuwing. Onze huidige investeringen en het onderhoud zijn berekend op nog 10 jaar.”

 

De agenda van Steven is dus al goed gevuld voor de komende jaren. Toch zal je hem zeker en vast weleens treffen op een Zorg.tech-activiteit. “Ik ben al heel lang lid van de vereniging, maar vooral de laatste jaren pas kreeg ik de smaak te pakken. In het begin was ik weinig van de partij. Kringwerkingsactiviteiten, studiedagen, congressen… Ik liet het bijna allemaal passeren. Maar na een tijdje heb ik me voorgenomen om altijd van de partij te zijn als het kan. Ik doe mijn best om tijd vrij te maken hiervoor, want ik weet intussen dat het echt wel de moeite waard is. Vroeger wist ik niet wat ik miste. De studiereis naar Bilbao twee jaar geleden was mijn eerste echte Zorg.tech-ervaring. Ondertussen ken ik de mensen al goed en geniet ik op alle vlakken van de voordelen van mijn lidmaatschap: het netwerken, de bedrijfsbezoeken, noem maar op. Dus ook op het congres in Kortrijk zal je me zeker zien passeren”, besluit Steven.

 

Dit artikel verscheen in editie 019 van het magazine Zorg&Techniek (zorg.tech)