© Header Image: TUOI


Als we nadenken over de zorg van morgen, denken we aan de vele nieuwe ziekenhuizen en woonzorgcentra die opduiken, de talrijke digitale oplossingen en andere hightech apparatuur. “En de meubels?”, vraagt Axel Enthoven zich af. “Ook daar kan een inhaalbeweging gemaakt worden.”

 

Axel Enthoven is een van de drijvende krachten achter TUOI. Aangezien er wellicht niet veel mensen met een basiskennis Vietnamees kunnen uitpakken, zeggen we het meteen zelf: dat betekent leeftijd of ouderdom, maar net zo goed wijsheid. En dat is waar het bij deze productdesigners om draait: producten ontwerpen voor ouderen op een wijze, doordachte en esthetische manier. Al kunnen ook jongeren best gecharmeerd worden door het eigentijdse design. De ontwerpen worden geproduceerd bij (Belgische) topbedrijven.

 

“Het gaat niet alleen om design of het maken van iets moois. Je moet iets bedenken waarin je onvergelijkbaar bent, waarin je een duidelijke toegevoegde waarde biedt. En dat is waar wij nu exact mee bezig zijn, specifiek voor ouderen en de periode net voor of het begin van de thuiszorg in het algemeen”, gaat Axel Enthoven van start. “Twee zaken zijn daarbij essentieel: niet stigmatiseren en weg trekken van het isolement. Zorgen dat familie en kinderen graag op bezoek komen in een modern en fris interieur.”

 

“Ik hield veel van mijn grootmoeder, maar toch moest ik me als kind vaak overtuigen om bij haar op bezoek te gaan. Waarom? Dat oude, onuitnodigende interieur van haar zorgde voor een drempel… Jammer toch? De frisheid van het interieur is belangrijk. Waarom kan het niet fris en hedendaags zijn bij ouderen? Ik geef je het antwoord zelf: omdat weinigen erin slagen moderne meubels, ook voor ouderen, te combineren met comfort en stijl. Dat is de echte uitdaging voor een designer”, legt Enthoven de vinger op de wonde. “We willen ouderen kennis laten maken met een ongekend comfort en gebruiksgemak waardoor ze langer in hun eigen huis kunnen blijven.”

 

 

We bekijken vier meubelstukken die tonen hoe het anders kan:

 

Tuoi Pause

“Zetelverwarming kennen we allemaal uit de autosector en wij trekken het door naar deze relaxfauteuil. Het heeft een helend effect, denk aan artrose, en het zorgt ervoor dat de omgevingstemperatuur enkele graden lager kan. Niet alleen ergonomisch maar ook ecologisch dus”, knipoogt Enthoven. “Met subtiele en eenvoudig bedienbare knoppen kan de oudere gemakkelijk de fauteuil besturen: de voetbank uitklappen, de hoofdsteun perfect instellen, enzovoort.”

 

 

 

 

 

“Een wastafel met twee hoogtes, gedaan met die gebukte houding, maakt alles heel wat praktischer. Zitten of staan, kies zelf maar hoe je je tanden poetst of je make-up verzorgt. Scherpe hoeken maken in dit concept plaats voor ronde curves. De geïntegreerde 360° camera biedt eveneens tal van voordelen. Even de rug checken op melanomen? Kan je perfect op je eentje!”

 

 

 

 

 

 

TUOI Mute
Het is een hoofdeinde waar bestaande bedden of nieuwe bedden in passen: 1m60 – 1m80 – 2m00.

“Samen slapen zonder elkaar te storen? Het kan. Storend geluid van een snurkende partner of een openstaand raam wordt in dit innovatieve bed gecounterd. De scheidingspanelen tussen het bed, die je terug in het hoofdeinde kan draaien als ze niet nodig zijn, bestrijdt verspreiding van bacteriën en zorgt ervoor dat het lampje van de avondlezer de buur niet wakker houdt. ”

 

 

 

 

 

 

 

TUOI Hold“Laat de stoelen maar staan waar ze horen. Je hebt, zoals je kan zien op de foto, ze niet langer nodig om alles uit de kast te kunnen halen. Dankzij de automatische verlichting vind je alles sneller terug. Ook de grepen zijn zo gebruiksvriendelijk dat je geen rollator meer nodig hebt thuis. En als extraatje is er verluchting voorzien binnenin. Want ook hier is frisheid van tel.”

 

 

 

 

 

 

Zo zie je maar, meubelen voor ouderen kunnen wel degelijk mooi, comfortabel én praktisch zijn. Deze visie sluit aan bij het credo dat omgeving, esthetiek en design, een impact hebben op het welzijn. Zo is deze zin is ongetwijfeld niet de eerste noch de laatste waarin je de term healing environment gelezen hebt. Een huizenhoog contrast is het met de ouderwetse stigmatiserende meubelen die we vaak terugzien bij ouderen.