Sinds april 2005 biedt de obesitaskliniek van Sint-Elisabeth behandelingen aan op maat van patiënten met obesitas. Het team van deze obesitaskliniek bestaat uit diëtisten, endocrinologen, psychologen, kinesisten, obesitas- en plastisch chirurgen. Dankzij haar vijf spreekkamers en twee medische beeldvormingsruimtes, is deze kliniek dan ook in staat om een brede waaier aan zorgen en diensten aan te bieden.

 

10 jaar obesitaskliniek

In Vlaanderen bestaat al tien jaar het concept van “terugkomdag”. Op initiatief van obesitaschirurg Dr. François Terryn heeft de obesitaskliniek van Sint-Elisabeth zich gebaseerd op deze dag om iets soortgelijks te organiseren. Zo werden de patiënten die de voorbije zes jaar een maagoperatie ondergaan hadden, uitgenodigd op een bijeenkomst met heel wat activiteiten. Deze bijeenkomst werd “Onze patiënten zijn ware helden” gedoopt. “Ook hebben we in een ludieke en wetenschappelijke sfeer het tienjarig bestaan van de obesitaskliniek gevierd. Bedoeling hiervan was om de patiënten in de bloemetjes te zetten die ons hun vertrouwen hebben geschonken en die een lange weg hebben afgelegd om hun zwaarlijvigheid onder controle te kunnen krijgen. Wij wilden van deze gelegenheid gebruik maken om terug te komen op de verschillende ervaringen maar ook om deze ervaringen te delen met anderen en om de nodige informatie te geven aan de mensen die een operatie wensen te ondergaan.” Het centrum heeft daarvoor verschillende praktische en/of informatieve workshops op poten gezet. Aangezien gewichtsverlies een proces van lange adem is dat gepaard gaat met een aanpassing van de levensstijl, heeft het centrum Carl Gillain uitgenodigd. Carl Gillain is de Belgische kandidaat van het Tv-programma “Top Chef 2012” en tevens uitbater van het restaurant “L’Agathopède”. Hij heeft aan de deelnemers heel wat culinaire tips meegegeven. Zo hebben de deelnemers onder andere meegekregen dat een gezond dieet niet per se een saai dieet hoeft te zijn. Er waren ook lifestyle- en kledingtips die gegeven werden door medewerkers van winkelketen “Espace Mode”.

 

De ziekte van de eeuw

“Dit initiatief is ontstaan vanuit een onrustwekkende vaststelling, namelijk dat bijna een Belg op drie lijdt aan overgewicht of zwaarlijvigheid. In amper twintig jaar tijd is de prevalentie van zwaarlijvigheid in bijna alle ontwikkelings- en geïndustrialiseerde landen verdubbeld.”

 

Zowel kinderen als volwassenen kunnen in het centrum terecht. Na een eerste balans stelt het multidisciplinair team een programma voor. Er is in de eerste plaats natuurlijk het diëtisch aspect dat aangepast zal zijn aan het gewicht en aan de patiënt. Een diëtiste zal een voedingsschema uitwerken waarmee de patiënt geen al te grote hoeveelheden zal kunnen eten, maar wel met volle teugen zal kunnen genieten van wat hij eet. De kinesisten staan dan weer in voor het andere aspect, namelijk aan lichaamsbeweging en sport doen naargelang de mogelijkheden en voorkeuren van elkeen, want iedereen weet uiteraard dat de ingenomen calorieën verbrand moeten worden. Psychologen staat ter beschikking van de patiënten om ze desgevallend te helpen begrijpen waarom ze precies zwaarlijvig zijn geworden. Pediater en endocrinoloog kunnen ook een balans opmaken, want soms kan zwaarlijvigheid ook veroorzaakt worden door een factor waar de patiënt niet verantwoordelijk voor is. De huisarts heeft als taak om de patiënt regelmatig op te volgen. Voor kinderen worden er collectieve sportsessies georganiseerd aangezien de nadruk op het speelse aspect moet worden gelegd en het kind, dat op school soms gepest wordt, ook moet inzien dat hij niet als enige lijdt onder deze zwaarlijvigheid.

 

Bariatrische chirurgie is uiteraard de laatste optie wanneer de andere methodes ontoereikend blijken te zijn en andere ziekten gepaard gaan met de zwaarlijvigheid.

 

 

Obesitas in België

  • Een Belg op drie lijdt aan overgewicht (BMI tussen 25 en 30)
  • 14% van de bevolking is zwaarlijvig
  • 10 à 15% van de jongeren lijdt aan zwaarlijvigheid
  • Het risico op obesitas neemt toe met de leeftijd. Bij mannen stijgt dit risico minstens tot de leeftijd van 55 jaar et bij vrouwen tot 70 jaar.