In opdracht van het Rode Kruis Vlaanderen ontwierp POLO Architects reeds het hoofdkwartier in Mechelen. Inmiddels tekende het architectenbureau ook de plannen uit voor het zorghotel van de organisatie in Zuienkerke. Een opmerkelijk tweelagig rond gebouw voor personen met een beperking. Architecturaal gaan introverte en extraverte elementen – de rustgevende Moduleo Impress-serie en de dynamische Moduleo Moods-reeks – er hand in hand.

 

Op het uitgestrekte Domein Polderwind tussen Brugge en Blankenberge werd een bijzonder zorghotel opgetrokken. Het gebouw is bedoeld als vakantieverblijf voor personen met een beperking, en hun mantelzorgers. Er wordt een last van de schouders van de mantelzorgers genomen zodat ook zij volop kunnen genieten van hun vakantie. Er is zicht op de natuur en op een grote vijver. In het complex biedt het Rode Kruis allerhande diensten – verpleging, fitness, therapie … – aan.

 

Driekleurige Moods-vloer in hexagoonvorm

PolderwindHet architectenbureau met vestigingen in Brussel en Antwerpen ontwierp een cirkelvormig gebouw waarvoor het de inspiratie haalde bij de Chinese Tulou-gebouwen. Met slechts twee bouwlagen wordt de impact van het gebouw op het terrein met knappe vergezichten beperkt. In alle publieke ruimtes van het zorghotel – inkomhal, restaurant, gangen… – is de Moods-collectie van Moduleo nadrukkelijk aanwezig. “We zochten een materiaal zonder legpatroon, we wilden geen richting creëren”, vertelt binnenhuisarchitect Bea Geboers. “Dergelijke lijnpatronen ogen niet mooi in een rond gebouw. De hexagoonvorm van de Moods-collectie stelde ons in staat om een legpatroon, zoals bij een mozaïek, uit te tekenen. Naast het creatieve patroon was ook de onderhoudsvriendelijkheid doorslaggevend. Door de doordachte combinatie van verschillende kleuren valt een vuile vlek minder snel op. In de basiscollectie kozen we twee kleuren uit die we wilden combineren met een derde metaaltint,  enkel verkrijgbaar in een andere collectie. De inventieve en flexibele dessin- en kleurenontwerpers van Moduleo werkten een driekleurige Moods-vloer in hexagoonvorm uit.”

 

Dualiteit

Centraal in het gebouw bevindt zich een binnenpatio met daarrond een perifere gang. Net als een kloostergang kijkt deze uit op het binnenplein. De patio is helemaal naar binnen gericht en staat volledig los van het buitenterrein. Ideaal voor wie zich even wil terugtrekken in de anonimiteit. Op het gelijkvloers bevinden zich een polyvalente ruimte, de verschillende diensten, de personeelsvertrekken en een beperkt aantal kamers. De meeste kamers bevinden zich op de eerste verdieping, waar de dualiteit tussen het introverte en het extraverte karakter mooi tot uiting komt. Tussen de binnenpatio en de kamers bevindt zich een terraszone waar de bezoekers in alle privacy van de zon kunnen genieten.

 

Polderwind ZuienkerkeRustiek eiken, zwart gebeitst, met natuurlijke embossering

Voor de kamers speelden de ontwerpers initieel met het idee van een donkerkleurige parketvloer. “Elementen zoals de geringe onderhoudsvriendelijkheid, de kostprijs en het complexe installatieproces deden ons uitkijken naar een ander materiaal”, legt Geboers uit. “Moduleo Impress bleek hier de meest geschikte oplossing. Het onderhoudsvriendelijke en sterke karakter van deze vinylvloer en de natuurgetrouwe imitatie van hout – een voelbare structuur en een realistisch reliëf – gaven de doorslag. Uiteindelijk viel de keuze voor de hotelkamers op Moduleo Impress in een donkere wengékleur, synoniem voor een sobere vloerafwerking.”

 

www.moduleo.com / projectsbelux@ivcgroup.com

 

De keuze voor de hotelkamers viel op Moduleo Impress in een rustiek, zwart gebeitst eik, synoniem voor een sobere vloerafwerking. In alle publieke ruimtes van het zorghotel – inkomhal, restaurant… – is de Moods-collectie van Moduleo nadrukkelijk aanwezig

 

 

Bekijk hier de timelapsevideo van het project!