Oscare vzw is een nazorgcentrum en onderzoekscentrum voor mensen met brandwonden en littekens. Elk jaar vinden een duizendtal mensen de weg naar Oscare, in Merksem, voor de intensieve nazorg van brandwonden. Op het gala van de Zorgwerkgever van het Jaar werden ze bekroond in de categorie Andere Zorgorganisatie van het Jaar.
 

Oscare profileert zichzelf als een zorginstelling die uniek is in zijn soort in het Europese zorglandschap: nergens anders is de nazorg voor mensen met brandwonden zo uitgebreid onder één dak terug te vinden, buiten de ziekenhuiscontext, in een huiselijke omgeving.
 

Door de aanwezigheid van verschillende actoren op dezelfde plek en de constante wisselwerking op formele en informele momenten, zorgen ze voor een beter inzicht in de noden van de patiënt en zijn of haar familie. Opvallend is dat een derde van de patiënten jonger dan 18 jaar is, de helft van deze groep is bovendien jonger dan drie jaar.
 

Dankzij hun multidisciplinaire aanpak en inspirerende ervaringsdeskundigen verhogen ze het comfort van de cliënt en tillen ze het verzorgingsproces naar een hoger niveau. De prijs voor Andere Zorginstelling van het Jaar hoort dan ook zeker en vast thuis in Merksem.
 

Littekens kunnen ook behandeld worden met maquillage of medische camouflage. Patiënten kunnen beroep doen op een vrijwilligster, zelf brandwondenpatiënt, om hen te helpen hun littekens te maquilleren waardoor het litteken wat minder gaat opvallen of om het helemaal te verbergen. Dat heeft dan weer veelal een gunstig effect op het psychologisch en psychosociaal welbevinden.
 

Meer info:
www.oscare.be
 

Steunen kan via BE78 7354 4444 4486 (fiscaal attest vanaf 40 euro)
Oscare vzw – Van Roiestraat 18, 2170 Merksem – info@oscare.be
 
 

‘Herschreven. Over leven met littekens’

‘Herschreven. Over leven met littekens’ is een tentoonstelling waarin 10 brandwondenslachtoffers aan het woord komen en getuigen over datgene waarmee ze dagelijks door het leven moeten. De bedoeling is om meer begrip te vragen voor mensen met brandwonden en littekens, zodat zij de draad van hun leven weer kunnen oppikken. De tentoonstelling reist rond onder de vorm van rolbanners en bijhorende boekjes en kan gratis uitgeleend worden via www.oscare.be/herschreven.
 
Oscare 2