De Week van het Hartritme staat in het teken van een tijdige diagnose van voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende hartritmestoornis.  Op woensdag 30 mei en donderdag 31 mei telkens van 14uur tot 17uur, kun je in AZ Sint Elisabeth Zottegem  gratis een controle van je hartritme laten uitvoeren en nuttige tips krijgen van onze gezondheidsdeskundigen. Op de infostand in de centrale hal van het ziekenhuis kun je met 3D brillen in het hart kijken en leren hoe een bloedklonter kan ontstaan bij voorkamerfibrillatie.

 

Bij voorkamerfibrillatie slaat het hart op hol. Vanaf 40 jaar is de kans 1 op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Zonder de juiste behandeling is er tot vijf keer meer kans op een beroerte of herseninfarct. Voorkamerfibrillatie geeft vaak aanleiding tot klachten (zoals kortademigheid en duizeligheid) en is een frequente reden waarom hartpatiënten dienen te worden opgenomen in een ziekenhuis.

Bij één op de drie mensen geeft voorkamerfibrillatie echter geen klachten en wordt ze soms te laat ontdekt. Iedereen kan voorkamerfibrillatie ontwikkelen, maar er bestaan verschillende risicofactoren die het optreden van voorkamerfibrillatie kunnen bespoedigen. Deze zijn onder meer een verhoogde bloeddruk en diabetes. Ook als je een beroerte of een hartinfarct hebt gehad of als je intensief een duursport beoefent, maak je meer kans om voorkamerfibrillatie te ontwikkelen.

 

Tijdens de Week van het Hartritme kun je in het AZ Sint-Elisabeth Zottegem je hartritme gratis laten testen. Onze zorgdeskundigen nemen een hartfilmpje of een elektrocardiogram met een hartritmemonitor. Hiermee wordt de elektrische activiteit van uw hart pijnloos opgemeten gedurende ongeveer 30 seconden.

 

Er bestaan verschillende zeer goede behandelingen voor voorkamerfibrillatie. Als de test uitwijst dat je lijdt aan voorkamerfibrillatie, krijg je een brief mee voor je huisarts zodat je samen met hem het vervolg kunt afspreken.

 

Praktisch: de testen gaan door in het restaurant (niveau -1) op woensdag 30 mei en donderdag 31 mei 2018 telkens tussen 14uur en 17uur. Inschrijven is niet nodig.

 

Je kan het restaurant gemakkelijk bereiken langs de centrale hal (route 5). Meer informatie op www.sezz.be