Joseph Degeest uit Landen is de eerste boreling op de materniteit in RZ Tienen op 1 maart 1938. Hij bracht een bezoek aan onze materniteit en zag op de allereerste regel in het geboorteboek zijn naam prijken.
 

Wist je dat je vroeger op de materniteit de kleertjes voor je baby kreeg, in plissékes gestreken en al? Of dat gynaecologie tot in de jaren 80 vooral een mannenzaak was? In het boek 80 jaar materniteit krijg je het leven zoals het is op de materniteit in de jaren 60, 70 en 80. Aangevuld met de blik van de nieuwe generatie zorgverleners. Op donderdag 13 december stelde het zorgteam van de materniteit in RZ Heilig Hart Tienen haar verjaardagsboek ’80 jaar materniteit’ voor.
 

Voor de 80e verjaardag van de afdeling bundelden we de verhalen van mensen die op onze kraamafdeling het levenslicht zagen, er als jonge moeder verbleven of als enthousiaste medewerker instonden voor moeder en kind. Warme getuigenissen die dankbaarheid, gedrevenheid, bezorgdheid en betrokkenheid uitstralen. De verhalen en foto’s over vroeger en nu vind je ook online op www.rztienen.be/80jaarmaterniteit.
 

In maart 1938 werd in de kliniek van Tienen voor het eerst een baby geboren. Een flinke zoon die recent op bezoek kwam naar onze materniteit. Er is veel veranderd in die 80 jaar. De eerste decennia stonden de Grauwzusters centraal op onze materniteit. De zusterorde had in 1925 samen met enkele artsen het ziekenhuis opgericht. Er waren geen gynaecologen en ook geen kinderartsen. Pas in 1958 begon dr. Paul Lontie op de kraamafdeling, een van de allereerste erkende gynaecologen in België. Jaren later stond pediater dr. Stephan Melchior, een pionier van de moderne neonatologie, aan de wieg van onze afdeling voor premature baby’s. Jo Vissers werd als eerste leek hoofdvroedvrouw in het Heilig Hart Tienen, in de voetsporen van de roemrijke zuster Serafine.
De verloskunde werd zeker ook een stuk technischer en veiliger. Denk aan de echografie, de monitoring en de pijnstilling. Tegelijk blijft onze materniteit ernaar streven om die patiëntveiligheid in een warme, huiselijke sfeer te kunnen bieden.
 

Het team van vroedvrouwen, verpleegkundigen, gynaecologen, pediaters en anesthesisten van RZ Tienen dankt iedereen die in die 80 jaar meegebouwd heeft aan dit fantastische project: een materniteit in Tienen. Met een warm welkom aan vele volgende generaties.
 

Enkele quotes
‘Kleertjes kreeg je van de materniteit. Ze waren in plissékes gestreken’
Josefa (80)
 

‘De kortste bevalling die ik ooit heb meegemaakt, duurde slechts twee minuten’
Joy Moureau, vroedvrouw (22)
 

‘Ik hoorde bij een eerste generatie vrouwelijke gynaecologen’
dr. Ine Riphagen, gynaecoloog (61)
 

‘Soms hadden we meer leed met de mannen’
zuster Juliana, vroeger operatiezaalverpleegkundige en hielp met de keizersnedes (92)
 

‘Je moest al een hele tijd in het moederhuis werken voor je van de zuster de maaltijd mocht opdienen in de luxekamers’
Rita (70), vroeger kinderverzorgster op de materniteit
 

‘Aanstaande ouders zoeken het vandaag opnieuw meer natuurlijk’
dr. Lieselore Vandermeulen, gynaecoloog (31)
 

‘Op zondag werden alle kindjes in de kapel bij de nonnekes gedoopt. Wij dus ook alle vijf.’
Bernadette (57)