Gezin blijkt belangrijke bron van steun bij aanpak diabetes
 

Donderdag 11 oktober 2018 — Op 14 november staat het thema ‘Diabetes en Familie’ centraal tijdens de 28e editie van Wereld Diabetes Dag. Deze internationale VN-dag heeft als doel het grote publiek correct te informeren en te sensibiliseren over diabetes. Deze inspanningen zijn vandaag meer dan ooit nodig. Zowat elke 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de diagnose van diabetes en het aantal diagnoses neemt alleen maar toe. In Vlaanderen leven momenteel zo’n 400.000 gezinnen met diabetes. De impact van de diagnose diabetes op een gezin valt niet te onderschatten, maar zowel op emotioneel als praktisch vlak biedt het gezin ook heel wat steun en houvast voor mensen met diabetes. Dit was één van de bevindingen van een recente ledenbevraging van de Diabetes Liga. Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag laat deze organisatie mensen met diabetes en hun familie zelf aan het woord. De Diabetes Liga vraagt via deze en andere getuigenissen aandacht voor diabetes en de impact daarvan op het gezinsleven.
 

De link naar de campagnefilm kan je hier vinden: https://www.youtube.com/watch?v=g-Ls-8vaAsE
 

Gezinnen met diabetes vertellen
Diabetes kan iedereen treffen, op elke leeftijd, en de diagnose komt uiteraard hard aan. Toch bewijzen jonge en minder jonge Vlamingen elke dag hoe zij heel bewust en positief in “het leven met diabetes” staan. Begrip van en ondersteuning door hun familie zijn daarbij onmisbaar.
 

“Ik vind het belangrijk dat mijn gezin betrokken is bij de aanpak van mijn diabetes. In mijn leven met diabetes zijn zij de grootste bron van emotionele steun” – Johnny (52, type 1 diabetes, echtgenote heeft sinds 2 jaar type 2 diabetes).
 

“Na de diagnose bij mijn dochter Ella werd ik op een week tijd gebombardeerd tot dokter, diëtiste en verpleegster. Maar je mag je door de ziekte niet in een hoekje laten drijven. We blijven als gezin op vakantie gaan, gaan samen sporten, enzovoort. Door alles samen aan te pakken, is het voor Ella ook makkelijker om een gezonde levensstijl aan te houden” – Brenda, mama van Ella (7 jaar, type 1 diabetes)
 

De Diabetes Liga vraagt via deze en andere getuigenissen aandacht voor diabetes en de impact daarvan op het gezinsleven. De Diabetes Liga blijft diabetes op de agenda plaatsen en zorgt dat er ook in 2018 op alle niveaus over diabetes gepraat wordt.
 

Ook jij kan ervoor zorgen dat diabetes een “trending topic en meer” wordt op 14 november. Deel je ervaringen via #LevenMetDiabetes #DiabetesLiga en maak mee het verschil.
 

cdn.uc.assets.prezly