Volunteering

Karen De Meerleer

Vrijwilligerswerk Panal vzw, Palliatieve Zorg arrondissement Leuven

Karen De Meerleer is al 10 jaar psycholoog en verantwoordelijke voor de vrijwilligers bij Panal vzw, één van de 15 netwerken Palliatieve Zorg in Vlaanderen. Panal vzw is actief binnen het arrondissement Leuven met zowat een half miljoen inwoners en 30 steden en gemeenten. Het netwerk sloot in eerste instantie samenwerkingsovereenkomsten af met de organisaties uit de thuiszorg, de ziekenhuizen van de regio, de woonzorgcentra en andere thuisvervangende voorzieningen.

Sint-Bavo

Vrijwilligerswerk: Woonzorgcentrum Sint-Bavo Wilrijk

Woonzorgcentrum Sint-Bavo in Wilrijk is één van de acht woonzorgcentra van ‘Gasthuiszusters van Antwerpen’. Er wonen 120 personen met dementie en fysieke zorgnood. De ploeg van vrijwilligers bestaat uit een 20-tal personen die komen helpen uit overtuiging voor de zorg. “Er wordt hier veel verwacht van de vrijwilliger”, zegt Ida Verleyen, woonzorgmanager van Sint-Bavo Wilrijk.

Jan De Varé en Marnix Van de Voorde

“Vrijwilligerswerking in de psychiatrie is vooral gericht op levenskwaliteit”

Hoe is vrijwilligerswerking geregeld en waar liggen de aandachtspunten in een context van – onder meer – forensische psychiatrie, mentale handicaps en verslaafdenzorg? Hoofdgeneesheer Jan De Varé van PC St-Jan-Baptist in Zelzate en coördinator vrijwilligerswerking Marnix Van de Voorde vertellen over het succes van een goed gestructureerde werking die er tegelijk baat bij heeft om niet overgereglementeerd te zijn.