Gezond binnenklimaat voor bewoners, personeel en bezoekers

 

Een onderhoudsvriendelijk ventilatiesysteem, gezond binnenklimaat en een goed thermisch comfort. Dat waren de basisvoorwaarden voor de technieken in het nieuwbouwproject bij WZC Parkhof in Machelen (Brussel). En dat resulteerde in het C+-systeem van Renson, aangevuld met voorverwarmingselementen voor de toevoerroosters en een centrale afvoerunit met decentrale regeling per kamer.

 

Jeroen Van Neck (Projectmanager Sweco Belgium nv): “OCMW Machelen schreef voor deze nieuwbouw een ontwerpwedstrijd uit, waarbij het Nederlandse architectenbureau Korteknie-Stuhlmacher als winnaar uit de bus kwam. Voor de studie, het ontwerp en de opvolging van de technieken werd dan weer het ingenieursbureau Ingenium onder de arm genomen.”

 

Tom Bruynbroeck (Project manager Ingenium): “Naast het behalen van het vooropgestelde E-peil, moest het ventilatiesysteem vooral onderhoudsvriendelijk zijn. Verder lag de focus voor de bouwheer op een gezond binnenklimaat en een goed thermisch comfort. Al deze voorwaarden samen lagen aan de basis voor de keuze van het Renson C+-systeem met voorverwarmingselementen.” `

 

Natuurlijke toevoer, met voorverwarming

Tom Bruynbroeck: “Het C+-systeem is hier gebaseerd op de continue, natuurlijke toevoer van verse lucht via Invisivent raamverluchtingen. Maar aangezien de binnentemperatuur in een woonzorgcentrum sowieso al hoger ligt dan in een doorsnee woning, en aangezien oudere bewoners vaak veel gevoeliger zijn aan temperatuurschommelingen, voorzagen we die van Thermotune voorverwarmingselementen. Die verwarmen de binnenkomende lucht in koudere periodes voor tot een aanvaardbare temperatuur.”

 

Rien Korteknie (architect): “Bewoners hoeven niet wakker te liggen van de toevoer van verse lucht en merken er ook helemaal niets van. En dat terwijl natuurlijke toevoer van verse lucht niet alleen psychologisch een belangrijk punt is, maar volgens mij ook een veel aangenamer binnenklimaat oplevert dan bij een gesloten ventilatiesysteem.”

 

Vraaggestuurde afvoer via Renson Healthconnector

Een vraaggestuurd C+– zorgt voor een gecontroleerde afvoer van vervuilde binnenlucht op basis van parameters zoals vocht en CO2 en ventileert dus enkel waar en wanneer dat nodig is. Voor residentiële toepassingen heeft Renson hiervoor de Healthbox , maar met slechts één extractiepunt (in de badkamer) per kamer is met de Healthconnector ook een specifieke oplossing voor woonzorgcentra voor handen.  Als ‘decentrale klep’ regelt die het ventilatieniveau per kamer op initiatief van de sensoren die in de centrale ventilatie-unit constant het vocht- en CO2-niveau meten.”

 

 

Leverancier: Renson
Architectenbureau: Korteknie Stuhlmacher architecten, Rotterdam
Aannemer: Groep Van Roey
Projectmanagement in opdracht van de bouwheer: Sweco Belgium nv
Studiebureau technieken: Ingenium nv