Zorghotel Belle Epoque in Knokke-Heist

In Knokke-Heist verrijst tegen 2022 een volledig nieuwe stadswijk, met rijwoningen, villas, appartementen en ontspanningsmogelijkheden. Het bijhorende zorghotel, Belle Epoque, is vorig jaar al opgeleverd. Woonbeleving is er het centrale uitgangspunt van zorgontwikkelaar Orpea. Dat vertaalt zich onder andere in de luxevinylvloeren van Moduleo.

 

 

Met Belle Epoque wil Orpea de vraag naar residenties van topklasse in de bejaardensector invullen. Het complex, goed voor 10.755 vierkante meter, herbergt een woonzorgcentrum, assistentiewoningen, een afdeling met 17 bedden voor bewoners met dementie en een unit voor kortverblijf. Het L-vormige gebouw sluit aan op het marktplein van het Duinenwatercomplex en vormt zo een integraal deel van de site-ontwikkeling. De externe look: witgeschilderde gevelsteen, rode dakpan en zwart buitenschrijnwerk, met aluminium raamprofielen. Het idee van een zorghotel indachtig, werkten de architecten alle klinische aspecten zorgvuldig weg.

 

Belle Epoque
Zorghotel Belle Epoque, met een witte gevelsteen, rode dakpan en zwart buitenschrijnwerk.

 

Verdon Oak

Orpea streefde met veel open groene plekken en faciliteiten, zoals een kinesitherapieruimte en een zwembad, naar zo veel mogelijk comfort voor haar bewoners. Om die beleving te versterken, is ook het interieur luxueus en kwaliteitsvol aangekleed. “Een aantal woongelegenheden hebben bijvoorbeeld een kamerbreed tapijt. De serviceflats kregen Moduleo, luxevinyl met een meerlaagse opbouw. De natuurlijk en lichte Moduleo-tint die we kozen – Verdon Oak – brengt huiselijkheid in de kamers binnen,” zegt Florence Dewaele, interieurarchitecte bij de groep Orpea.

 

Belle Epoque
Die lichte en geblancheerde vloerkleur is belangrijk voor de patiënten met alzheimer. Donkere kleuren schrikken hen af, net als sterke kleurwisselingen.

 

Aantrekkelijk kleurenspel

Die lichte en geblancheerde vloer is ook belangrijk voor de patiënten met alzheimer. Donkere kleuren schrikken hen af, net als sterke kleurwisselingen. “Op de gewone afdelingen wisselen we de lichte vloer af met donkere deuren om een aantrekkelijker kleurenspel te creëren, op de gesloten afdelingen gebruiken we dezelfde kleuren als de muur,” zegt Dewaele. “Met onder andere felle blauwe hoofdeindes aan de bedden proberen we ook wat energie en vrolijkheid in de standaardkamers te integreren, maar zo’n sterke, felle kleur heeft een negatief effect op alzheimerpatiënten. Kalmere tinten zijn dan beter geschikt.”

 

Belle Epoque
Om de beleving van de bewoners nog sterker te maken, is de interieurinrichting luxueus en kwaliteitsvol aangepakt, onder ander met Moduleo.

 

Stabiliteit en lange levensduur

De vloeren van Moduleo staan niet enkel op esthetisch vlak erg sterk, ze zijn ook uitermate functioneel. Bij dementerende patiënten is het bijvoorbeeld belangrijk om te kiezen voor een onderhoudsvriendelijke vloer. De slijtlaag met een beschermende coating van Protectonite® zorgt voor een lange levensduur en weerstand tegen slijtage en krassen. Dankzij de onderhoudsvriendelijke slijtlaag zijn de Moduleo-vloeren bovendien geluidsisolerend, hygiënisch en vochtbestendig. Heel geschikt dus voor ruimtes met verhoogd risico op uitglijden. Nog een voordeel van de keuze voor vinyl: het is minder hard voor de voeten en verzacht de gevolgen van valpartijen beter dan tegelwerk. Daarom is er zelfs tot in de keukens van de serviceflats voor Moduleo gekozen.

 

Keuze voor Moduleo

Het is trouwens de eerste keer dat Orpea met de producten van Moduleo werkt. De prijs, kwaliteit en Belgische verankering van het bedrijf – met B2B-showroom in Avelgem – waren de voornaamste argumenten voor die keuze. Die verankering vertaalt zich ook in gedegen ondersteuning door een project-dedicated sales team en hulp bij de aanlevering van stalen en bestekteksten.

 

Belle Epoque streeft naar zoveel mogelijk comfort voor haar bewoners. 

 

Belle Epoque
Ook in de keukens is er voor de vloerbekleding van Moduleo gekozen.

Eenvoudige plaatsing en flexibiliteit waren ook kernwoorden voor de bouwheer. Zo is de Moduleo-vloer makkelijk te installeren met het Dryback-systeem, waarmee vloeren eenvoudig op de geëgaliseerde ondervloer kunnen worden gelijmd. Dat garandeert een snelle en eenvoudige plaatsing. Moduleo kreeg ook de voorkeur door de compacte opbouw (2,5 mm), de beste dimensionele stabiliteit in de markt dankzij de gepatenteerde constructie met dubbele glasvezellaag en de driedimensionele bescherming door de slijtlaag bovenop de gedrukte tekening. Moduleo combineert zo de beste prestaties met de mooiste kwaliteit.

 

www.moduleo.com