“Het nieuwe woonzorgcentrum Betze Rust ligt achter het sociaal huis van het OCMW. Het is gebouwd op een perceel dat deel uitmaakt van een schenking die jaren geleden door inwoners van de gemeente aan het OCMW is gedaan om er een sociaal project te realiseren. De vzw St-Elisabeth’s Dal kreeg voor de realisatie van het project een perceel grond van 8600m² in erfpacht van het OCMW van Geetbets. Dit is het eerste woonzorgcentrum in de gemeente”, vertellen Luc Hermans en technisch adviseur Theo Caerts.

 

Qua locatie kon Betze Rust op geen mooiere plaats gelegen zijn. Aan de voorkant kijken de bewoners uit op de gebouwen en de activiteiten in het centrum van het dorp, terwijl de achterkant een prachtig panorama biedt op de natuur en de weilanden van de Getevallei. Het transparante karakter met veel ramen en licht loopt als een rode draad doorheen Betze Rust. We verkozen een rustgevende, sobere uitstraling met overal witte muren. Kunstwerken aan de muren, oranje overtrekken van de stoelen en mosgroen meubilair zorgen voor kleurrijke accenten.”

 

Klassieke opbouw

“Concreet omvat de nieuwbouw twee verdiepingen met 70 zorgkamers waarvan drie voor een kort verblijf en 15 assistentiewoningen. Het gebouw kent een klassieke indeling met links en rechts vleugels, vernoemd naar de straten in het dorp: de Winkelstraat kijkt uit op de Delhaize en andere winkels, de Schoolstraat biedt een blik op de bestaande school en de Parkstraat kijkt uit over het aanpalende park en de Getevallei. De zorgkamers hebben een oppervlakte van 24m². De zonwering kan vanuit de kamer of automatisch aangestuurd worden. Eén van onze ideeën was om aan de sanitaire cel een klassieke schuifdeur te plaatsen waar nog een schuifdeur aanhaakt. Het resultaat hiervan is praktisch, plaatsbesparend en veilig. De kamers beschikken standaard over een uitgebreid aantal ingebouwde wandkasten, frigo en televisie met onder andere een infokanaal. We opteerden voor schuiframen met een brede vensterbank die de huiselijkheid accentueert en waar bewoners foto’s, bloemen, kranten,… kunnen plaatsen. De binnendeuren betreffen Rf-deuren met vrijloopdranger in kamers en flats.”

 

Badkamers en inloopdouches

“Op elke verdieping is een verpleegpost en een rechtstreekse trap tussen de beide verpleegposten. In een aparte medicatieruimte kunnen verpleegkundigen ongestoord werken en de huisartsen beschikken er over de nodige faciliteiten om de medische opvolging te doen. In de gangen realiseerden we nissen in de wanden zodat de verplegers op loopafstand materialen kunnen oppikken. In de zorgkamers is er geen douche: men kan per gang gebruik maken van een badkamer met hoog-laag baden of inloopdouches. Op de kamers wilden wij een lavabo dicht bij het bed, dat leek ons zeer praktisch bij de wasbeurt. Vanuit de regelgeving werd dit evenwel niet toegestaan. Nu dient een verpleeg- of zorgkundige nog steeds met een teiltje enkele meters te overbruggen naar het bed, echt praktisch is dit niet. Achteraan het bed is een wandmeubel met daarin verwerkt een indirecte verlichting, stopcontacten en een voeding om het hoog/laag-bed te bedienen. Voor de bewoners van de assistentiewoningen – met een oppervlakte tussen 45 en 70 m² – is voorzien in een zorgoproepsysteem en in een crisisinterventie. Ze kunnen bovendien een beroep doen op thuisverpleging.”

 

Elliptische vide als eyecatcher

“Centraal in het complex bevinden zich de leefruimte en de cafetaria, het kloppend hart van Betze Rust. De cafetaria, opgevat als een elliptische vide, is de eyecatcher en de smaakmaker van het project. Voor de vide, die een doorkijk garandeert doorheen het gebouw, werd een afwijking verkregen van de brandweer in het kader van compartimentering. De vide creëert een open ruimte tussen de eerste verdieping en het gelijkvloers, hetgeen de ruimtelijkheid van het gebouw versterkt. De cafetaria is niet alleen een ontspanningsplaats voor de bewoners, ook familie en mantelzorgers, en senioren uit de gemeente zijn er altijd welkom. Het contact met de lokale bevolking is zeer belangrijk. Op de mediawand kan iedereen van Geetbets een berichtje, beeld of filmpje achterlaten om te delen met de bewoners. We doen er alles om het hen naar de zin te maken, dagelijks kunnen ze steeds één of andere activiteit/animatie meepikken. Bij de inkom hingen we een grote horloge aan de wand, waarbij de bewoners een eigen wekker mogen toevoegen. Hiermee maken we een verwijzing naar de levensfase waarin ze “Allenteit” hebben, de naam van het cafetaria. Doorheen het gebouw creëerden we een aantal gemeenschappelijk ruimtes waar bewoners kunnen samenzitten. Eén van de favoriete plaatsen is de “stille” ruimte – zonder televisie – met uitzicht op de groene omgeving. Om het beeld compleet te maken: bewoners kunnen zich laten verzorgen door een kiné of een afspraak maken bij de kapper. Ook een ergotherapeut/kinesitherapeut zorgen voor aangepaste oefeningen. In de tuin werden twee petanquebanen aangelegd en paadjes om veilig een stapje buiten te zetten.”

 

Technieken

“Op de zolder staan twee condenserende gasketels met een capaciteit van 285 kW en 255 kW. Twee boilers van 500 liter zorgen voor het warm water van het woonzorgcentrum. Voor de verwarming van de seniorie is er een module per flat, met productie van sanitair warm water. We beschikken over acht luchtbehandelingsgroepen: 3 voor het woonzorgcentrum, 3 voor de seniorie op tweede verdieping, één voor cafetaria en één voor de keuken. Voorts beschikken we over een eigen middenspanningscabine voor 400 kVA. Omdat het gebouw lager gelegen is dan de riolering hebben wij een pompput voorzien om afvalwater op te vangen. We hebben hierbij een stock voor 1 week. Het ganse gebouw is onderkelderd voor onder meer de keuken, wasruimte, kleedkamers voor de medewerkers, het archief en berging.”

 

Centrale keuken in een warme lijn

“In Betze Rust werd voor de drie woonzorgcentra van deze vzw een totaal nieuwe keuken geïnstalleerd, compleet met alle mogelijke apparatuur. Maken onder meer deel uit van de keuken: een uitgebreid modern kookblok, een vaatwasmachine met een capaciteit van 2.620 borden/uur, een centrale dosering van de reinigings – en ontsmettingsmiddelen voor de vaatwassen en haspels, koelcellen en toestellen, dampkappen aan het kookblok en bij de vaatwasser met een capaciteit van 13500m³ waarbij lucht via het plafond in de keuken wordt geblazen en weer opgezogen via de dampkappen. De vloeren in de keuken bestaan uit een polyurethaan cement gegoten op 4 mm met als voornaamste eigenschappen antislip, hygiëne, chemische weerstand en stootvastheid. Omheen de vloerroosters werd een extra “balkje” gerealiseerd zodat de vloer aan de roosters niet kan afbreken. Er wordt gekookt in een warme lijn waarbij maaltijden via regeneratie worden vervoerd naar de woonzorgcentra in Nieuwerkerken en Zoutleeuw.”

 

Geen leefgroepen, één gemeenschap

“We willen graag nog eens het belang van de gemeenschap benadrukken in Betze Rust. Het “model” van aparte leefgroepen vindt hier geen ingang. Bewoners komen hier met hun eigen achtergrond en vanzelfsprekend, medisch profiel, maar dat is geen reden om over te gaan tot aparte groepen. Wij vormen één grote familie. Betze Rust, dat zijn deuren opende in februari 2015, is een aanwinst voor de gemeente: alle assistentiewoningen zijn verhuurd. We voldoen dan ook in een grote behoefte,” besluiten Luc Hermans en technisch adviseur Theo Caerts.