Nadat we met Koen Michiels gepraat hadden over de netwerkvormingen, polsten we ook nog even naar wat er allemaal op til staat bij het AZ Nikolaas zelf: “Nieuwbouwplannen, een accreditering en een EPD”, klinkt het in een notendop.

 

Nieuwbouwproject

“We zijn volop bezig met de voorbereidingen van ons nieuwbouwziekenhuis. Aan de westelijke kant van Sint-Niklaas zijn we bezig met de aankoop van de nodige gronden. Zo’n 15 hectare. Op dit moment hebben we 80 à 85% al aangekocht. Het masterplan is recentelijke goedgekeurd. De volgende stap is het opstellen van een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). De aangekochte hectares zijn landbouwgrond, die moeten nu dus nog ingekleurd worden als gronden van openbaar nut.”

 

De bedoeling is om de deuren van de campus in het stadscentrum van Sint-Niklaas te sluiten in 2027. “Over 10 jaar willen we dus onze intrek nemen in ons nieuwe ziekenhuis: modern, compact en toekomstgericht zijn de kernwoorden. De bouw zelf zou binnen een zestal jaar moeten beginnen.”

 

Accreditering en EPD

Een tweede groot dossier, op veel kortere termijn, is het behalen van een accreditatie. “Wij hebben gekozen om voor de NIAZ-accreditering te gaan. Onze mensen zijn op dit moment schitterend voorbereidend werk aan het leveren om de grote examenweek vol overtuiging te kunnen aanvatten. In oktober 2017 al komt het audittteam dan langs.”

 

Ondertussen bevinden de Waaslanders zich in de eindfase van een groot EPD-marktonderzoek. “Ook op dat vlak zorgt Maggie De Block voor de nodige impulsen om de stap te zetten. En begrijpelijk, want een vlotte beschikbaarheid van de gezondheidsgegevens is toch een groot voordeel als je snelle en efficiënte zorg wil aanbieden. De losse eilandjes van gegevens worden met elkaar verbonden. Uiteraard willen we ook hier de nodige grendels inbouwen om de veiligheid van deze persoonlijke gegevens te garanderen. Maar op dit moment kan ik mij nog niet uitlaten over de exacte invulling van ons EPD-dossier. Daarvoor zal je nog een andere keer moeten terugkomen”, sluit Koen Michiels ons gesprek uitnodigend af.