Patiënten

Medisch Toerisme

Medische zorg over de grens: de cijfers

Veel buitenlanders doen een beroep op Belgische ziekenhuizen voor medische zorgen. De meest recente cijfers van niet in België gedomicilieerde patiënten dateren uit 2013. Toen bleek het om 1,46 procent van het totaal aantal patiënten te gaan. De cijfers slaan op klassieke hospitalisatie en daghospitalisatie.

Voeding AZ Damiaan

Voeding en dieet in AZ Damiaan

Patiënten hebben soms geen eetlust en lopen het risico op ondervoeding. AZ Damiaan in Oostende heeft negen diëtisten in dienst die alles nauwgezet opvolgen. Diëtisten Eefje Dufait en Kelly Bruyneel geven uitleg.

Karen De Meerleer

Vrijwilligerswerk Panal vzw, Palliatieve Zorg arrondissement Leuven

Karen De Meerleer is al 10 jaar psycholoog en verantwoordelijke voor de vrijwilligers bij Panal vzw, één van de 15 netwerken Palliatieve Zorg in Vlaanderen. Panal vzw is actief binnen het arrondissement Leuven met zowat een half miljoen inwoners en 30 steden en gemeenten. Het netwerk sloot in eerste instantie samenwerkingsovereenkomsten af met de organisaties uit de thuiszorg, de ziekenhuizen van de regio, de woonzorgcentra en andere thuisvervangende voorzieningen.

Inschrijfkiosken Ziekenhuizen

Totaaloplossing voor ziekenhuizen zorgt voor snellere inschrijving van patiënten

Hoe kunnen we dienstverlening verhogen, de wachtrijen bij inschrijven verkorten en zo het werk van ons onthaalpersoneel vergemakkelijken? Een vraag die meer dan eens gesteld wordt aan de vergadertafel in het ziekenhuis krijgt eindelijk een antwoord. Een goed uitgewerkte inschrijvingsflow in het ziekenhuis zorgt ervoor dat patiënten sneller verdergeholpen worden en dat het onthaalpersoneel efficiënter kan werken. Maar meteen duikt een nieuwe vraag op: hoe organiseren en implementeren we die flow het best?

Onthaal Ziekenhuis

Patiëntenonthaal en elektronische registratie

Hoe verloopt de patiëntenregistratie van ambulante patiënten die zich aanbieden voor een raadpleging, een onderzoek of een (dag)opname in de ziekenhuizen? Blijven onthaalbalies nodig voor een min of meer vast percentage patiënten of kan op termijn toch iedere patiënt elektronisch registreren? Zijn de inschrijvingskiosken via eID rechtstreeks verbonden met de patiëntenadministratie en hoe gebruiksvriendelijk en vlot aanpasbaar is de gebruikte software van het elektronisch inschrijvingssysteem?