Wie al enkele jaren niet meer langs de Kortrijkse Houtmarkt passeerde, zal even de wenkbrauwen fronsen. Het voormalige Sint-Niklaasziekenhuis ging onder de sloophamer om plaats te maken voor een nieuwbouw woonzorgcentrum en ook het plein zelf kreeg een make-over, met ondergrondse parking.    

 

 
De metamorfose van het Kortrijkse zorglandschap gaat voort. AZ Groeninge speelt daarin uiteraard een grote rol door het zwaartepunt van de ziekenhuizen verlegd te hebben naar de campus Kennedylaan, buiten de stad. Hierdoor kwamen enkele sites in het centrum leeg te staan. Dat was ook het geval voor het Sint-
Niklaasziekenhuis. Woonzorggroep GVO zag er een opportuniteit in en pootte er een nieuwbouw woonzorgcentrum neer: Sint Vincentius verhuisde zo van de Groeningestraat naar de Houtmarkt. Een uitbreiding van het oude rusthuis was namelijk niet mogelijk, zo bleek uit onderzoek.

 

 

Sint Vincentius KortrijkDat het nieuwe woonzorgcentrum perfect ingebed is op de Houtmarkt, heeft ook te maken met de heraanleg van het plein in samenwerking met Stadsontwikkeling Kortrijk. Toch was het geen evidente zaak om het woonzorgcentrum te bouwen. Het Sint-Niklaasklooster en Den Achtkanter (een huis voor mensen met een verstandelijke beperking) leunen namelijk tegen het woonzorgcentrum aan en er moest ook rekening gehouden worden met een historische gevel die bewaard diende te blijven. 

 

 

De onderste verdiepingen werden al afgewerkt, terwijl bij de bovenste lagen de ruwbouw nog aan de gang was.   
 

 

wzc Sint Vincentius KortrijkEr werd in totaal 16.000m² aan benutbare ruimte gecreëerd op een site van 5000m². Een extra opdracht die meegegeven werd aan de architecten was om erover te waken dat de gebouwen, ondanks de grootte van het project, toch voldoende huiselijkheid zouden uitstralen. Het woonzorgcentrum werd dan ook niet toevallig ontworpen in de vorm van een vierkanten 8. Zo ontstonden er gezellige binnentuinen, naar analogie ook met de binnentuin van het aanpalende klooster. Opvallend aan de structuur van het gebouw is hoe er gespeeld wordt met verschillende hoogtes. De laagste stukken tellen drie bouwlagen, terwijl de toren naar zeven bouwlagen klimt. Er is ook een dubbele onderkeldering. De onderste verdiepingen werden al afgewerkt, terwijl bij de bovenste lagen de ruwbouw nog aan de gang was.   

 

 

‘Doorwaadbaarheid’ was een sleutelwoord. Om alles voldoende luchtig en licht te houden, werd er slim omgesprongen met glas.  

 

 

De afbraakwerken van het oude Sint-Niklaasziekenhuis gingen van start in 2013 en volgden de bouwwerken. Eind 2016 verhuisden de rusthuisbewoners naar hun nieuwe stek. Eind januari, in 2017 dan, werden ook de 33 assistentiewoningen in gebruik genomen. In het woonzorgcentrum is er plaats voor 154 bewoners. De officiële opening van Sint Vincentius was op 12 mei 2017. 

 

 

Er werd nagenoeg overal geopteerd voor hetzelfde type vloer. In de eerste plaats om de rust te bewaren in het imposante gebouw door een mix van vloeren te vermijden. De keuze viel op keramische tegels van 60x60cm, in de sanitaire ruimtes is dit 10x10cm. Geen parket of laminaat, maar we vinden in de deuren en het meubilair alsnog heel wat hout terug. Palissander en es onder meer.  

 

 

Gezien de hoogte van het gebouw is er bliksembeveiliging aangebracht. De daalleiders werden gecombineerd met de uitwendige metalen onderdelen van de gevel voor een mooi visueel geheel. 

 

 

Kortrijk Sint VincentiusDe gevel is een combinatie van architectonisch beton en silexpanelen met enkele gouden toetsen. Alle gevels zijn uitgerust met een automatisch aangestuurde buitenzonwering om de zon en de warmte buiten te houden. Er zijn geen zonneboilers of zonnepanelen te bespeuren. Op de daken zijn er wel groendaken aangelegd. Sint Vincentius haalt de koeling en verwarming vooral uit de warmtepompen die gevoed worden door een BEO-veld met als afgiftesysteem een betonkernactivering. De boringen zitten verspreid over de site. Op de gelijkvloerse verdieping is er vloerverwarming, boven worden er radiatoren gebruikt. Daarnaast zijn er ook condensatieketels geplaatst voor de sanitaire warmwaterproductie. Wat ventilatie betreft zijn de flats van het type C+, de rest van de infstractuur is uitgerust met ventilatiesysteem D. Alle luchtbehandelingsgroepen zijn voorzien van warmteterugwinning 

 

 

Via het gebouwbeheersysteem kan vanop afstand ingelogd en gemonitord worden. Er is ook overal WIFI-dekking. Ideaal voor de mobiele devices waarlangs het zorgdossier opgevolgd kan worden. De mobiele devices hangen aan de zorgkarren en gaan dus mee onderweg. Op die manier kunnen medewerkers mensen vanop afstand al mensen geruststellen die een oproep doen. Qua televisie werd er geopteerd voor een Hotel TV-systeem, al is er in de flats ook een Coax-voorziening, waardoor men zelf digitale televisie kan aanvragen indien gewenst. 13 camera’s zorgen voor de veiligheid in en rond Sint Vincentius. Naar verlichting toe werd er geïnvesteerd in leds.