Verzorging

Jan De Varé en Marnix Van de Voorde

“Vrijwilligerswerking in de psychiatrie is vooral gericht op levenskwaliteit”

Hoe is vrijwilligerswerking geregeld en waar liggen de aandachtspunten in een context van – onder meer – forensische psychiatrie, mentale handicaps en verslaafdenzorg? Hoofdgeneesheer Jan De Varé van PC St-Jan-Baptist in Zelzate en coördinator vrijwilligerswerking Marnix Van de Voorde vertellen over het succes van een goed gestructureerde werking die er tegelijk baat bij heeft om niet overgereglementeerd te zijn.

shutterstock_130513901 (1)

Therapeutisch Dagcentrum Eindelijk gedragen door grote groep van vrijwilligers

“Onze missie bestaat erin om personen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) groei- en ontwikkelingskansen te bieden door een therapeutische aanpak vanuit een holistische benadering. Om al onze therapieën, activiteiten, onderhouds- en bouwprojecten te realiseren kunnen we rekenen een grote groep van gemotiveerde vrijwilligers. Zonder hen zouden we Eindelijk niet op de huidige manier draaiende kunnen houden,” opent Bea Van den Broeck, directeur van Therapeutisch Dagcentrum Eindelijk in Buggenhout.

shutterstock_260768990 (1)

E-learning tool bloedwonden op maat van de zorgsector

Vorig jaar trad een nieuwe regelgeving in werking met betrekking tot de bescherming van werknemers tegen de risico’s bij blootstelling aan biologische agentia op het werk, waaronder bijvoorbeeld Hepatitis B, Hepatitis C en HIV. Besmetting kan zich voordoen bij het oplopen van letsels met scherpe voorwerpen en dit vooral in de ziekenhuis- en gezondheidszorgsector. Om zich hier preventief tegen te beschermen heeft Groep IDEWE, met de steun van KBC Verzekeringen, een e-learning tool ontwikkeld.