Interactieve digitale tools in de strijd tegen stress, verveling en eenzaamheid bij kinderen in het ziekenhuis

 

Voor een publiek van meer dan 400 deskundigen en genodigden uit de bedrijfswereld, de lokale sector, het onderwijs en de gezondheidszorg werden gisterenavond in Brussel de Belfius Smart Awards 2016 uitgereikt. De Belfius Smart Care Award voor de beste realisatie op het gebied van technologische ontwikkeling, onderzoek, innovatie en maatschappelijke impact in de gezondheidszorg en het onderwijs ging naar de hogeschool Sint Lucas Antwerpen voor haar project “Story Table” rond stress, verveling en eenzaamheid bij kinderen die in een ziekenhuis verblijven.

 

In de vier andere categorieën bekroonde de jury de Stad Waver (Smart Cities ≥ 30.000 inwoners), het OCMW van Landen (Smart Cities < 30.000 inwoners), het Genkse bedrijf Orbix (Smart Companies < 10 miljoen euro omzet) en de intercommunale voor afvalophaling en -verwerking MIROM in Roeselare. De Publieksprijs, die werd toegekend na een voor iedereen opengestelde elektronische stemming, werd uitgereikt aan de middelbare scholen Sint-Lodewijk, Mariagaard en Scheppersinstituut uit Wetteren voor het gezamenlijk bedenken en ontwikkelen van slimme oplossingen voor kinderen met een motorische beperking. De ceremonie werd opgeluisterd door de aanwezigheid van Kathryn Myronuk, founding staff member aan de Singularity University (NASA Research Park, Silicon Valley). Zij deelde haar visie op de grote uitdagingen en technologische (r)evoluties in de komende jaren.

 

Enkele maanden geleden lanceerde Belfius de “Belfius Smart Awards 2016”, een wedstrijd voor de beste innovatieprojecten die de grote uitdagingen van onze samenleving op een slimme manier helpen aan te gaan. De oproep tot projecten was niet alleen tot lokale besturen gericht, maar ook tot de ondernemingen, scholen en zorginstellingen uit alle hoeken van het land.

 

In totaal werden er niet minder dan 185 kandidaturen ingezonden, waarvan er 50 naar de finale gingen. Na de beraadslagingen kende een jury van vaklui en erkende deskundigen de Belfius Smart Care Award 2016 toe aan de hogeschool Sint Lucas Antwerpen voor haar project Story Table.

 

Interactieve projecties en artificiële intelligentie

Dit onderzoeksproject, dat van 2016 tot 2020 loopt, probeert in de eerste plaats de levenskwaliteit van gehospitaliseerde kinderen te verbeteren. Om dat doel te bereiken, werden verscheidene volledig autonome digitale tools ontwikkeld.

 

Zo worden er momenteel prototypes voor interactieve projecties getest in de wachtzaal van het kinderziekenhuis Gasthuisberg in Leuven en van het UZ en het ZNA in Antwerpen. Tom De Smedt, die het project bij Sint Lucas mee coördineert, legt uit: “Een kleurrijk aquarium vol vissen komt er op een muur tot leven. De dieren reageren op de bewegingen van kinderen die er spontaan naartoe lopen. Zo vervelen ze zich niet tijdens het inchecken, of hebben ze minder stress bij het wachten op een behandeling.”

 

Er werden ook apps voor tablets ontwikkeld voor kinderen die moeilijk uit bed geraken of in bed moeten blijven. Sprookjes komen tot leven op tablets die boven het bed van de kinderen hangen. Tom De Smedt: “Zo is er een bos met een hongerige beer. Kinderen helpen om voedsel te vinden of kunnen een taart voor hem bakken. Dat zorgt voor afleiding en creativiteit…” De sprookjesverhalen evolueren constant via een computertechnologie die veel weg heeft van kunstmatige intelligentie. Het systeem onthoudt de avonturen die de kinderen in het bos hebben beleefd en genereert de volgende keer andere verhaal- en spelactiviteiten.

 

De eerste gebruikservaringen van Story Table zijn positief en dokters en verplegend personeel zijn bijzonder enthousiast. De oplossingen die Story Table voorstelt werken volledig autonoom, wat belangrijk is voor het vaak al overbelaste ziekenhuispersoneel. Bovendien vereist de installatie slechts een minimale investering. Tom De Smedt: “In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië worden kinderziekenhuiskamers soms ingericht als knusse slaapkamers, of worden gemeenschappelijke ruimtes omgevormd tot bijvoorbeeld een piratenschip of een binnenspeeltuin. Dat zijn erg dure ingrepen. Met ons systeem kun je met een projector, een bewegingscamera – zoals bijvoorbeeld de Kinect van Microsoft – en een tablet al aan de slag. En dat is in vergelijking met verbouwingswerken duizenden malen goedkoper!”

 

Talrijke Smart projecten in het hele land

In totaal waren voor de Belfius Smart Care Award 2016 niet minder dan 57 kandidaturen uit alle hoeken van het land ingediend. Na de deliberaties van de pre-jury’s waren de volgende projecten genomineerd voor de finale:

  •   CHU UCL Namur – Site Godinne: Magic Voice Tablet, een stem voor wie er geen meer heeft
  •   FabLab+: slim onderwijs voor whizzkids, kunstenaars en designers
  •   HIVset Turnhout & woonzorgcentrum O.L.V. Beerse: dementie door een virtuele bril
  •   Haute École de Namur-Liège-Luxembourg (Hénallux): Energrid, iedereenelektriciteitsproducent
  •   Hogeschool Sint Lucas Antwerpen: Story Table, interactieve sprookjes voor kinderen ineen ziekenhuis
  •   Hogeschool Thomas More Mechelen – Antwerpen: klare taal maakt gezondheidszorgtoegankelijker
  •   Psychiatrisch ziekenhuis Duffel: app biedt psychiatrische patiënten meer zelfinzicht
  •   Sint-Lodewijk, Mariagaard & Scheppersinstituut Wetteren: Care-Create-Smile-Together,leerlingen bedenken oplossingen voor mensen met een handicap
  •   UZ Gent: patiënt geeft mee vorm aan eigen prothese
  •   Woonzorgcentrum Edouard Remy Leuven: cocreatie leidt tot innovatieve oplossingen voorouderen

 

OCMW Landen, Stad Waver, Orbix en MIROM

Naast de Belfius Smart Care Award, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, werden op het Smart Belgium event van 16 mei 2017 nog vier andere Awards door de jury toegekend.

 

De Belfius Smart City Award in de categorie < 30.000 inwoners ging naar het OCMW van Landen voor de verbouwing van het rusthuis Olyeck tot een heuse generatieoverschrijdende woonzorgcampus, een geïntegreerd, innoverend en duurzaam complex middenin de natuur, met een tuin en een dierenpark. Dit totaalproject brengt jong en oud samen, gaat slim met energie om en evolueert mee met de noden van zijn bewoners.

 

Op de campus kunnen koppels waarvan één partner hulpbehoevend en de andere zelfredzaam is, dicht bij elkaar blijven wonen: de een in het woonzorgcentrum en de ander in een assistentiewoning. De bewoners leven in kleine groepen, ontmoeten elkaar op het terras, spelen petanque, wandelen in het park, en binnenkort komt er nog een crèche bij. Kinderfietsjes en rollators door elkaar? Waarom niet? De interactie tussen kinderen en senioren is heilzaam voor iedereen. Ook de aanwezigheid van dieren op de campus heeft een positieve invloed. Zo heeft het dagzorgcentrum zijn eigen “zorghond”.

 

De Belfius Smart City Award in de categorie ≥ 30.000 inwoners ging naar de Stad Waver voor haar Smart LED-Lighting in de woonwijk VillagExpo. Alles bijeen gaat het om 4 kilometer wegen, 27 erven en 400 woningen met niet minder dan 282 LED’s die de sterkte van de openbare verlichting aanpassen aan het type gebruiker: voetganger, fietser of automobilist. Concreet: de eerste lamp detecteert een gebruiker en past haar lichtsterkte onmiddellijk aan. Vervolgens wordt een signaal doorgegeven van paal tot paal. Het licht volgt de gebruiker dus en wordt geleidelijk minder sterk zogauw hij er voorbij is. Het systeem registreert ook welk type gebruiker op welk moment van de dag gepasseerd is, om het geheel permanent te optimaliseren. Er bestaat momenteel geen enkele andere installatie van dit type in België.

 

Bij de ondernemingen ging de Belfius Smart Company Award in de categorie <10 miljoen euro omzet naar Orbix, dat in samenwerking met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) een carbonatatieproces heeft ontwikkeld waarmee restmaterialen uit de staalproductie en CO2 kunnen worden omgevormd tot kwalitatieve klinkers, stenen en tegels.

 

In de categorie ≥ 10 miljoen euro omzet won het plaatselijke afvalverwerkende bedrijf MIROM de Belfius Smart Company Award voor de uitbreiding van het warmtenet van Roeselare waarvan het volledige ondergrondse tracé tegen het einde van het jaar 19 kilometer lang zal worden.

 

Scholieren uit Sint-Lodewijk-Mariagaard-Scheppersinstituut Wetteren in de bloemen

De Publieksprijs ten slotte, toegekend na een voor iedereen opengestelde elektronische stemming, ging naar scholieren uit Sint-Lodewijk, Mariagaard en Scheppersinstituut te Wetteren die de handen in elkaar sloegen om slimme oplossingen te bedenken en te ontwikkelen voor kinderen met een motorische beperking.

 

De uitreikingsceremonie van de Belfius Smart Awards 2016 in aanwezigheid van alle genomineerden en van talrijke deskundigen en figuren uit de bedrijfswereld, de overheidssector, het onderwijs en de gezondheidszorg werd opgeluisterd met een opgemerkte en erg gesmaakte interventie van Kathryn Myronuk, founding staff member aan de Singularity University (NASA Research Park, Silicon Valley). Zij deelde haar visie op de grote uitdagingen en technologische (r)evoluties voor de komende jaren.