Uitgave 059 jaargang 6 - oktober 2011

Alleen repressieve aanpak van verzuim werkt niet
“Niet alleen in de zorg, maar ook in andere sectoren, is verzuim een belangrijke indicator van het gevoerde HR-beleid. Het verzuim kost niet alleen veel geld, het zorgt ook voor heel wat bijkomende problemen zoals bijvoorbeeld planning, verzekeren van permanentie, zoeken naar vervanging, …. Zeker binnen de zorg, waar de werkdruk hoog is en er een nijpend tekort is aan goede arbeidskrachten, kan men deze verzuimers missen als kiespijn,” opent Piet Vandenbussche, sectorverantwoordelijke Social Profit bij SD Worx.
Lees verder ...
Automatisatieprogramma draagt bij aan eenvoudiger rekruteren van testpersonen voor klinische projecten
“Ook in grote ziekenhuizen is het vaak moeilijk om geschikte testpersonen te vinden voor klinische projecten. In opdracht van Janssen- Cilag ontwikkelden studenten – in samenwerking met KU Leuven - een automatisatieprogramma waardoor het makkelijker is om testpersonen bijeen te brengen,” vertelt Parmjeet Kaur Gurmeet, projectmanager bij IBM België. De studentenprojecten worden uitgevoerd in het kader van Extreme Blue, een stageprogramma waarbij 4 studenten de kans krijgen om oplossingen uit te werken voor IBM-klanten.
Lees verder ...
Bij Maandag staat de kandidaat centraal
“Maandag is een van oorsprong Nederlands detacheringbureau dat sinds 2,5 jaar ook in België actief is. Via projectsouring richten we ons zowel op technische profielen als op kandidaten die een passende job zoeken in de zorgsector, en dit zowel voor kortere of langere periodes. Voor opdrachtgevers met capaciteitsproblemen bieden wij een oplossing en voor talenten die een uitdaging zoeken, bieden wij mogelijkheden. Onze aanpak waarbij de kandidaat centraal staat is hoe dan ook uniek en vernieuwend voor de sector,” vertellen directeur Hans Verhoeven en account manager Anke Cavents.
Lees verder ...
De Brailleliga opent senioren de ogen met haar campagne
De Brailleliga presenteerde onlangs haar nieuwe campagne, de resultaten van een enquête over het zicht van senioren en een pas verschenen hulpmiddelengids voor blinde en slechtziende personen.
Lees verder ...
De waarde van benchmarking voor het HR-beleid van psychiatrische ziekenhuizen
“Algemene ziekenhuizen verzamelen al langer cijfermateriaal omtrent hun HR-beleid. Sedert 2005 zijn een achttal psychiatrische ziekenhuizen op de kar gesprongen en voeren ondertussen zelf benchmarking uit. Mogelijks komen daar in de toekomst nog nieuwe deelnemers bij,” opent Stefaan Goutry, diensthoofd personeelsdienst Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw in Brugge.
Lees verder ...
De Wet Medische ongevallen: de taken van het Fonds
In de vorige bijdrage hadden we het over de oprichting van een nieuw Fonds Medische ongevallen. Hier onderzoeken we welke de taken zijn van dit Fonds.
Lees verder ...
DVC Heilig Hart Deinze behaalt smiley
Het DVC Heilig Hart Deinze behaalde vorig jaar een Smiley. Diensthoofd keuken en distributie Hilde Vereecken kijkt met trots terug op de inspanningen die werden geleverd door de ganse organisatie.
Lees verder ...
Eerstesteenlegging nieuw ziekenhuis AZ Maria Middelares Gent
Op 2 september legde Jo Vandeurzen, Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin, samen met Daniël Termont, burgemeester van Gent, en Paul Meganck, voorzitter van de raad van bestuur van AZ Maria Middelares, de eerste steen van een gloednieuw ziekenhuis. Het ontwerp is innoverend, hedendaags, open en luchtig. Andere belangrijke aspecten zijn uitbreidbaarheid, optimale circulatiestromen en duurzaamheid. Het einde van de werken is voorzien in 2015. De kosten zijn geraamd op 230 miljoen euro.
Lees verder ...
Even groot, maar een wereld van verschil
Kan u zich voorstellen dat er in heel België slechts 250 dokters zijn? In Burundi, een land dat qua inwonersaantal en grootte gelijkaardig is met België, is dit het geval. Armoede, een verouderde infrastructuur en gebrek aan medisch personeel zorgen dat het voor de Burundezen vaak bijzonder moeilijk is om medische hulp te krijgen. Hieronder vindt u enkele vergelijkende cijfers
Lees verder ...
Geslaagd symposium over slikstoornissen
Op donderdag 9 juni 2011 vond een druk bijgewoond symposium over slikstoornissen plaats in wzc De Heilige Familie in Kuurne. Na hersenletsel (bijvoorbeeld een CVA, een ongeval of een hersentumor), een aandoening van het zenuwstelsel (zoals Parkinson of ALS) of na een operatie in het hoofd- halsgebied kunnen stoornissen in het slikproces ontstaan. De gevolgen zijn bijvoorbeeld een longontsteking, stikken, ernstig verslikken, uitdroging of ondervoeding. Voor deze mensen moet een aangepast menu voorzien worden bestaande uit (gedeeltelijk) gepureerde, geblixte voeding en dikkere vloeistoffen.
Lees verder ...
Kwaliteit in de WZC: werk maken van meten
De doelstelling van de nieuwe aanzet is een referentiekader te ontwikkelen dat aangeeft wat er verwacht kan worden van elk woonzorgcentrum in Vlaanderen op het gebied van verantwoorde zorg. De Vlaamse overheid wil snel ertoe komen dat ‘een referentiekader wordt ontwikkeld dat aangeeft wat verwacht kan worden van elk woonzorgcentrum in Vlaanderen inzake verantwoorde zorg. Dit referentiekader omvat een aantal thema’s met daarbinnen standaarden die al dan niet juridisch afdwingbaar zijn. Aan elke standaard worden één of meerdere indicatoren gekoppeld die signaleren in welke mate de standaard is bereikt.’
Lees verder ...
Productontwikkeling met toepassingen voor de zorgsector
Voor hun afstudeerproject in het kader van het behalen van een Master in de Productontwikkeling kozen enkele studenten van de Artesis Hogeschool Antwerpen ervoor om producten te realiseren met een toepassing in de zorgsector.
Lees verder ...
Rondpunt vzw wil betere samenwerking na een verkeersongeval
De samenwerking tussen de verschillende hulp-, zorg- en dienstverleners na een verkeersongeval moet meer op elkaar zijn afgestemd. Dat is de boodschap na een studiedag in Gent, georganiseerd door Rondpunt vzw en de Arteveldehogeschool. “Hierdoor verhoogt de kwaliteit van de dienstverlening en is de psychologische impact kleiner” zegt Astrid Rubbens, algemeen directeur Rondpunt vzw.
Lees verder ...
Snackmobiel verwent geriatrische patiënten in UZ Gent
Ondervoeding en malnutritie bij oudere patiënten is een groot aandachtspunt op geriatrische afdelingen in ziekenhuizen. Om die problematiek aan te pakken, heeft de dienst Geriatrie van het Universitair Ziekenhuis Gent een aantal initiatieven genomen: de geriatrische patiënten (75+) eten nu elke dag een verrijkte soep en krijgen wekelijks zoete lekkernijen en drankjes van de snackmobiel. Die extra’s moeten ervoor zorgen dat de patiënten hun dagelijkse behoefte aan calorieën via voedsel én drank effectief opnemen. Dat is cruciaal, want voeding vormt een essentieel onderdeel van hun behandeling.
Lees verder ...
Woonproject De Lelie met aangepaste zorgvoorzieningen
Achter het ziekenhuis van Zottegem wordt volop een nieuw ‘dorp’ – De Lelie - gebouwd. Tussen nu en 2027 verrijzen er 760 nieuwe wooneenheden. De Lelie zal bestaan uit 280 residentiële woongelegenheden, 280 sociale woongelegenheden, 200 assistentiewoningen en een zorgcampus met hersteloord en dagverzorgingscentrum.
Lees verder ...
ZNA bundelt aantal zorgactiviteiten in expertisecentra
In navolging van het masterplan 2020 zal ZNA een aantal zorgactiviteiten bundelen in expertisecentra. Het bundelen van activiteiten zorgt voor een positieve impact op de kwaliteit van de zorg. Naast het bestaande zorgaanbod zoals dagziekenhuis, polikliniek en materniteit, zal ZNA Sint-Erasmus zich voortaan onder meer ook focussen op acute psychiatrie en palliatieve zorg. Op korte termijn wordt er daarom ook geïnvesteerd in de noodzakelijke infrastructuuraanpassingen in ZNA Sint-Erasmus.
Lees verder ...
Zorginstellingen ontdekken de voordelen van een bonusplan
Met een bonusplan hebben werkgevers in de zorg de mogelijkheid om hun medewerkers een extra duwtje in de rug te geven. Daarnaast spelen sommige zorginstellingen de groepsverzekering uit als een competitief voordeel bij nieuwe aanwervingen of voor het behoud van hun personeel. Kris Du Ville, executive consultant Major & International Accounts bij AG Insurance legt uit op welke manier zorginstellingen een bonusplan maximaal kunnen benutten.
Lees verder ...